Kilchoman Loch Gorm 2016 (46%)

2016 års upplaga av Loch Gorm finns nu tillgänglig. Loch Gorm har varit en del av Kilchomans sortiment sedan den först introducerades 2012 och är den enda utgåvan som uteslutande lagrats på oloroso-sherryfat. Årets utgåva av Loch Gorm är begränsad till endast 17 fat i hela världen, varav 600 flaskor tilldelats Sverige. Det är dessutom en kombination av nya och refill sherryfat som lagrats över 6 år.

Kilchoman Loch Gorm 2016 är buteljerad på 46% ABV och kostar 799 kr via Systembolaget.

Kilchoman Loch Gorm 2016 (46%)

Doft
Beppe: En härligt söt sherrysnok inbäddat i en murrig kuströk. Röken är maritim med sälta, tång, sjögräs. Sherrylagringen bjuder på syltig sötma, choklad, russin, plommon, dadlar och fikon. Läder, gräs och tobak finns också med i mixen. En härlig doft av sötsalt rök.

Kent: Murrig känsla. Sötrökig och fet. Sötman fortsätter med sherrytonerna från russin, plommon och fikon. Den har sannerligen en kustnära framtoning och aromerna från tången är påtaglig. I ett djupare lager finns en mörk jordkällare med blottat jordgolv där tjärade stockar ligger. Den för Kilchoman säregna syrliga fruktigheten är aningen nedtonad, men närvarande. Doftar otroligt gott!

Smak
Beppe: Smaken börjar pepprigt och övergår sedan i en söt torvökighet som är intensiv. Den är rökigare i smak än vad doften skvallrade om. Sherrytonerna med russin, plommon och dadlar med inslag av mörk choklad övergår efter ett tag i läder och tobak med ganska kraftig pepprighet. Eftersmaken drar åt det torra och då visar sig också eken.

Kent: En mörk, mustig och söt smak. Den torviga röken är påtaglig, mer än i de andra nyheterna från destilleriet. Även om sherryinfluenserna finns, är de rejält nedtonade i smaken. Här är det mer rötter, jord, läder, tobak, torkat gräs. Mer jordnära smaker. Eftersmaken är tämligen lång och bärs fram av den kraftiga brandröken och kryddig ek.

Betyg
Beppe: Detta var sannerligen en rökbomb med söta förtecken. Kanske lite i rökigaste lager för mina smaklökar. Får jag välja mellan denna och gårdagens Sanaig så föredrar jag den sistnämnda. Dock så är det en bra whisky som inte kommer att göra någon av er rökälskare besviken. Betyg: 6.8

Kent: För mig är detta två skilda whiskies. En i doft som är helt underbar med fet och söt sherrysnok ackompanjerad av en delikat sötrökig nyans. En annan whisky i smaken som är betydligt mörkare och murrigare, där du plötsligt befinner dig i en mörk jordkällare. Av mig får den 6.9 främst för den fantastiska doftbilden.

Provningsglas: Porto Talisker från Dryckesglas

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.