Highland Queen 1561 (40%)

År 1561 återvände Mary Stuart som var drottning av Skottland till hemlandet efter två års äktenskap med Frans som var konung av Frankrike. Äktenskapet hade bara varat i två år och nu var hon änka. Den 19 augusti 1561 steg hon i land under folkets jubel i Leith och flyttade in i Edinburgh Castle.

Highland Queen 1561 är en blend med högre andel maltwhisky i sig, faktiskt så mycket som 60%. Buteljerad på 40% ABV. Den kommer att finnas i systembolagets beställningssortiment från och med den 9 juni. Priset för en helbutelj är 349kr.

Highland Queen 1561 (40%)

Doft
Beppe: En klart kryddigare snok jämfört med gårdagens Highland Queen. Här finns också en större portion frukt och gräs. Egentligen skulle man kunna säga att det är mer av allt förutom sötman som tagit ett steg tillbaka, även om den givetvis ändå finns där. Härliga frukt och citrustoner. Riktigt trevlig snok.

Kent: En fruktigare och kryddigare doft än den förra vi testade. Mer spår av exotisk frukt av både torkade och färska varianter. Citrustoner för ett bra samspel med kryddiga ektoner och doft av kanel och gör den inbjudande. Att det finns en större andel single malt visar sig främst i att mandelmassa-tonen inte tar överhanden, utan blir mer som ett komplement. En besk underton finns i bakgrunden och för en kamp med mjuka vaniljtoner och honungsdofter.

Smak
Beppe: En klart mer fyllig munkänsla på denna. Sprudlande friska gröna äpplen och päron. Härliga kryddor som är väl balanserade utan att ta över föreställningen. En härlig ryggrad av ek som skänker det hela en respekt. Kolan och vaniljen finns där som sig bör, en honungssötma kikar fram med jämna mellanrum. En grymt bra och väl balanserad blend är vad vi har här. Hög klass.

Kent: En spritig grundsmak. Men också en fylligare whisky och mer av allt än den förra. Kanel och vitpeppar slår an en kryddig ton och i dess spår följer en hel del vanilj och torkade frukter. Betydligt mer ”maltig” i sin karaktär. Ek-krydda kliver in i slutet med pondus och i den ganska långa eftersmaken är det eken som försöker prata i samarbete med en sista kick av kryddigheten.

Omdöme
Beppe: Här har vi tagit ett rejält steg framåt jämfört med gårdagens Highland Queen. En rejält fylligare och mer komplex blend, väl värt den extra pengen man får lägga på. En Highland Queen med extra allt skulle man kunna säga. Hög klass och en riktigt bra blend.

Kent: Nu börjar vi prata kvalitetsblend! En blend med ”plusmeny” där du får mer av allt och som både i doft och smak har ett betydligt djupare spektra av dofter och smaker. Inte alls dumt!

Provningsglas: Portoglas Talisker från Dryckesglas

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.