Highland Park 1995 Sherry Cask Finish 49.5% Cooper´s Choice

Många är vi som verkligen gillar Highland Park. Destilleriet är det nordligaste i Skottland och vi svenskar har verkligen tagit Highland Park till våra hjärtan med deras vikingainspirerade marknadsföring. Här har vi en single cask på 21YO från Cooper´s Choice. Den är buteljerad på 49.5% ABV vilket ska vara fatstyrka. Givetvis utan färgkulör eller kylfiltrering. Denna single cask startade sin resa i Amerikansk ek (ex-bourbon får man förmoda) för att sedan få en finish i sherryfat, hur länge framgår inte. En helbutelj kostar 1599kr via Systembolaget. Dock så gäller det att vara snabb då endast 66 av de totalt 335 flaskorna nådde Sverige.

Cooper´s Choice Highland Park 1995 Sherry Cask Finish 49.5%.

Doft: En trevligt askig och försiktig rökstrimma är det första som möter min snok. Väldigt mycket fruktdofter är det nästa som kommer fram. Äpplen, päron och även mer exotiska sådana såsom tex persika. Citrus och apelsin finns också klart närvarande i doftpaletten. Den klassiska ljungen som för mig hör ihop med HP finns givetvis också här. Söt honung och kolatoner gifter sig perfekt med de övriga dofterna. Långt i bakgrunden så kan eken anas. Mycket trevligt.

Smak: Friskt, kryddigt och oljigt startar den. Härliga salta rökstrimmor smeker smaklökarna. Äpplen och päron doppade i citronvatten sveper förbi. Eken gör sig mycket mer närvarande i smaken och drar hela smakupplevelsen mot det torra. Av finishen i sherryfat så kommer trevliga toner av choklad och kaffe fram. Även vanilj kommer mer i smaken än vad doften hintade om. Avslutet är mer torrt och kryddigt. Nästan mintaktiga toner kommer då fram vilket bidrar till den friska tonen som jag upplever att denna whisky har. Eftersmaken är lång och där poppar läder och tobak fram förutom den mullrande eken och rökstrimmorna. Mumsigt.

Omdöme: En mycket trevlig Highland Park till vad som måste anses vara ett rimligt pris om jag jämfört med mycket som Highland Park släppt på senare år. Visserligen så kanske du måste klara dig utan en träställning. Gillar du HP så borde denna buteljering vara en no-brainer. Klart god på alla sätt och vis men kanske inte någon whisky som bjuder på några nya överraskningar direkt. En robust och god whisky från Skottlands nordligaste destilleri.

Provningsglas: Distillery Taster från Dryckesglas.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.