Glenrothes 8YO (43%) Gordon & MacPhail

Dax för ännu en utgåva från den oberoende buteljeraren Gordon & MacPhail som vi köpte förra året när vi besökte dem och deras butik i Elgin. Vi rekommenderar verkligen ett besök där om ni har vägarna förbi. Den vi ska prova idag är en Glenrothes 8YO. Glenrothes är ett destilleri i Speyside och ägs av Edrington.

Glenrothes 8YO (43%) Gordon & MacPhail

Doft
Beppe: En ganska kryddig och blommig doft på denna. Misstänker starkt att det är sherryfat med i mixen då doften av choklad och russin dansar omkring bland de övriga dofterna. Röda äpplen och honung finns ganska tydligt med i doftpaletten och jag tycker även att försiktiga hintar av sötlakrits och svaga kaffetoner finns med i mixen, något som gör mig ännu mer misstänksam på att sherryfat är inblandad. Kanske inte den mest komplexa doft men klart trevlig.

Kent: Tämligen ekig kryddighet först. Fruktigt av äpplen, nästan så att det är syrligt grönt äpple. En hel del mjölkchoklad som tillsammans med vanilj utgör grundstommen. Efter en stunds luftning övergår det till lite mer sherrytonad whisky där det blir en aning kryddigare från julkryddor. Muskot och kardemumma. Inte på något sätt överväldigande sherrytoner, utan snarare subtilt och lätt. Skulle säga att doftmässigt är det milt och subtilt överlag. Finns också toner av skog och då speciellt mossa och torr barrskog.

Smak
Beppe: Startar med trevliga stickande kryddor och övergår sedan till honung och svag vanilj. Eken kikar fram med en trevlig kryddighet och försiktiga inslag av kaffe, choklad och blommighet tillkommer. Det är en ganska torr karraktär på denna whisky och det är även en nästan kustlik sälta på den. Frukter finns det också, främst äpplen men hintar av citrus kan också anas. Trevlig och enkel dram som fungerar alla dagar i veckan.

Kent: Ganska skarp inledning av rå och ung whisky. Återigen förs mina tankar åt naturen med toner av våta buskar och träd. Tämligen söt i grunden. Inte samma gröna äpplen som i doften, utan nu blir det lite mer syrliga citrusfrukter som blivit övermogna och söta. Vanilj och choklad i botten. Viss nötighet från valnötter och i slutet kommer en befriande blommighet fram. Då blir den även torrare i sin karaktär och med en trevlig sälta.

Omdöme
Beppe: Ännu en relativt ung dram som är klart trevlig. Jag gillar skarpt att Gordon & MacPhail har modet att buteljera ung whisky och tydligt sätta ut åldern på den, något som fler borde göra istället för att hitta på en löjlig historia och ge whiskyn ett mystiskt namn. Detta är inte någon komplex whisky på något sätt. Det är helt enkelt en god maltwhisky som fungerar i alla väder. Ibland är det gott nog.

Kent: Gordon & MacPhail har återigen i denna unga whisky tagit fram en subtil och försiktig whisky som snarare viskar än ropar ut att den finns. Att det är en ung och rå whisky går det inte att missa, men även dessa har sina fördelar, då destillatet får mer plats. Just denna är inte speciellt komplex eller ögonhöjande.

Provningsglas: Perfect Dram från Dryckesglas

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.