The Glenlivet French Oak Reserve 15 YO (40%)

The Glenlivet-veckan fortsätter. Vi kliver nu upp i åldrar på de whisky vi provar och idag har turen kommit till en whisky som först lagrats 12 år på en blandning av ex-bourbonfat och europeiska fat (som 12 åringen) för att sedan få en slutlagring på 3 år på helt nya franska “limousin” fat.

The Glenlivet French Oak Reserve 15 YO är buteljerad på 40% ABV och kostar 529 kr via Systembolaget.

The Glenlivet French Oak Reserve 15 YO (40%)

Doft
Beppe: Blommor och äpplen. Det finns honung och kanske lite kanel också. Det finns en frisk och fräsch fruktighet i doften. Päron och citrus finns också närvarande. Mest framträdande är dock äpplena. Nästan som äppelcider känns det.

Kent: Lätt oljig av träolja. Rosor, körsbär, jordgubbar och mörka bär. Röda äpplen och ett uns ananas. Sedan blir det blommiga dofter. Den har en krämig känsla som drar åt vanilj och framförallt gräddig vanilj.

Smak
Beppe: Vanilj, honung och kola med en stor portion fruktighet. Äpplen och päron med ett uns citrus. Man känner lite mer närvaro av eken i eftersmaken på 15-åringen om jag jämför med 12-åringen. Eftersmaken är även något längre i denna.

Kent: Fruktigheten är whiskyns huvudkaraktär. En medelfyllig mun med en kryddighet av kanel. Sedan kommer äpplena in och ger den en ciderkänsla. Eftersmaken klingar försiktigt av och lämnar en något bitter ton. Subtil whisky.

Betyg
Beppe: En trevlig whisky som inte bråkar med dig på något sätt. Det känns att vi är på väg upp i åldern då man kan känna lite mer ek, framförallt i eftersmaken. En trevlig men harmlös dram. Betyg: 6.7

Kent: Vad jag har förstått så använder sig The Glenlivet av en långsam mognad i sina lagerhus. D.v.s man håller en tämligen låg temperatur som är konstant över hela året, vilket innebär att man inte drar nytta av temperaturväxlingar lika mycket som andra destillerier. Jag tror att det är därför en 15-åring som faktiskt lagrats de sista 3 åren på helt nya franska ”limousin” fat, inte fått mer karaktär. För denna whisky är otroligt subtil och försiktig för sin ålder. Skulle vilja kalla den en ”in the middle of the road” whisky, om ni förstår vad jag menar. Den gör dig varken upphetsad eller förbannad. Av mig får den 6.6 poäng, då den trots allt är något bättre än 12 åringen.

1 tanke på “The Glenlivet French Oak Reserve 15 YO (40%)”

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.