Glenfarclas 8 YO (40%)

Som vi nämnde i samband med gårdagens intervju med Callum Fraser (klicka för länkning) från Glenfarclas Distillery, så kommer vi under denna vecka testa och recensera 4 av destilleriets utgåvor, nämligen Glenfarclas 8, 10, 12 och 15 åring. Dessutom kommer vi i samband med recensionerna av 10, 12 och 15 åringarna att få del av Callum Frasers egna smaknoteringar, då dessa ingår i destilleriets ordinarie sortiment.

De fyra fösta från vänster sett, kommer vi att recensera denna vecka

Idag har vi en recension på Glenfarclas 8 YO som har utgått från det ordinarie sortimentet och därför inte kan köpas vi Systembolaget längre. Vill man komma över den så gäller den privata marknaden. Den är buteljerad på 40 % och lagrad på spanska sherryfat i åtta år.

Doft
Kent: Oljig svag sherryton med skarp kant. Fikon i marmelad och jordinfluenser är det första som framträder. Kan konstigt nog uppleva det som att sherryaromen är adderad till whiskyn och att allt inte riktigt ”gift sig” med varandra, därav en viss kantighet i doften. Här är det jordinfluenserna som dominerar, men visst finns sherrytonerna där, men förvånande svagt. Det är en doft av sött portvin med en svag nyans av kanel, vanilj och nötter. Nja, denna är för okomplicerad och för ofärdig.

Beppe: Smöriga frukter. Hallon och kåda. Jag tycker mig känna doften av granskog. Det är en frisk doft med ett uns av ungdom, betydligt mindre än jag förväntat mig. Ungheten svävar lite ovanför kupan men när man kör ner snoken så försvinner mycket av den. Det finns en viss parfymighet i den, lavendel och mysk.

Smak
Kent: Även i smak upplever jag den kantig och ofärdig. Det är sött och bittert på samma gång. En oljig söt känsla med tunga influenser av bitter, mörk choklad. Nästan så att det gränsar till ren kakao… En kryddighet finns där som får mig att associera till vitpeppar och kryddnejlika. Jag upplever den ganska nära Glenfarclas 105, vilket kanske inte är så konstigt, då de båda är ganska unga. Munkänslan är dock tämligen fet och smaker som mjölkchoklad och smörig kola finns där. I den medellånga eftersmaken känns den slät och söt men med en kryddig kick.

Beppe: Här är ungheten mer framträdande. Eken har inte hunnit göra sitt jobb färdigt, långt därifrån faktiskt. Det vi har här är en omogen whisky som inte borde ha buteljerats. Den syltiga fruktigheten känner man och en del vanilj. Parfymen i doften finns även i smaken. Tycker mig även känna blåbär och hallon.

Betyg
Kent: Den är kantig och upplevs helt enkelt ofärdig. Ändå finns tillräckligt med rikedomar och karaktär för att göra den intressant, utan för den skull vara en komplex superbomb. Men jag ser den mer som ett stop på vägen mot full mognad. Kan ändå inte komma ifrån att sherryinfluenserna känns adderade. Denna finns inte kvar i destilleriets portfölj, utan numer är det 10 åringen som är den yngsta medlemmen i familjen, vilken vi kommer att recensera i morgon. Jag ger den betyget 5.7

Beppe: En oborstad ungdom som buteljerats för tidigt är vad vi har här. Doften är betydligt bättre än smaken som skriker omogenhet och ungsprit. Den är mer rolig att prova än god om jag får säga det själv, vänta här det får jag ju. Kul att prova för att känna en ung Glenfarclas på väg mot mognad. Betyg 5.5

För att komma till Betygslistan, klicka här.

2 tankar på “Glenfarclas 8 YO (40%)”

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.