Glenfarclas 12 YO (43%)

Som vi nämnde i samband med måndagens intervju med Callum Fraser (klicka för länkning) från Glenfarclas Distillery, så kommer vi under denna vecka testa och recensera 4 av destilleriets utgåvor, nämligen Glenfarclas 8, 10, 12 och 15 åring. Dessutom kommer vi i samband med recensionerna av 10, 12 och 15 åringarna att få del av Callum Frasers egna smaknoteringar, då dessa ingår i destilleriets ordinarie sortiment.

Vi har hitintills provat och recenserat den utgångna 8 åringen samt 10 åringen. Idag är det Glenfarclas 12 YO som gäller. Den buteljeras på 43 % alkoholhalt och finns att beställa på Systembolaget och kostar 449 kr.

Notera att Callum Fraser har bidragit med sina doft och smaknoteringar på Glenfarclas 12.

Doft
Beppe: Parfym, en stickig parfymighet. Citrus och vanilj. Nu börjar en mustighet att infinna sig. Fikon, dadlar och russin. Fotogenkaraktären finns där och en brödighet likaså. Smöret kommer efter en stunds luftande.

Kent: Doften är riktigt fet och doften från russin och plommon är så kraftfulla att det är svårt att kliva bakom dessa dofter i början. Efter en stund kommer trevliga citron och apelsin toner fram. Den har en trevlig malt balans med ett djup, dock inte allt för komplicerad. I jämförelse med 8 och 10 åringen har 12:an en lite djupare sötma tillsammans med en nötighet och nougat. Det är mer ekinfluenser (våt ekplanka) i denna och det skapar en bättre balans.

Callum Fraser: Frisk och vackert ljus. Sherry frukter i kombination med en frestande kryddig sötma och inslag av saftig ek.

Smak
Beppe: Citrus i drivor med svartpeppar. Vaniljen balanserar upp citrusen. En beska finns närvarande i bakgrunden. Söta karameller och frukter, hallon och lakrits. Det är mycket som händer här. Viol tycker jag kommer in i eftersmaken som har börjat bli något att tala om nu.

Kent: Hur ska jag förklara detta? Det är som ett fluffigt bakverk med en smula honung, fylld med mogna päron, plommon, russin, mjölkchoklad och allt kryddat med vitpeppar. Kryddigheten, som kommer efter en stund tillsammans med en jordig ek känsla, lägger till en dimension mot de yngre utgåvorna 8 och 10-åringen. Det finns även tydliga influenser av hackad bittermandel. Den torra eftersmaken som är medellång lämnar dig med spån från nyfräst ek tillsammans med en kryddig sötma.

Callum Fraser: Full kropp med delikat sherry frukt, ek och en antydan av torv. Lång och smakrik eftersmak med en kvardröjande kryddighet.

Betyg
Beppe: Nu när vi kommit upp i 12 yo så har det börjat hända lite med smakerna. Eken har fått göra sitt jobb och ungheten är ett minne blott. Fortfarande ingen sensation men en bra whisky. Betyg: 6.2

Kent: Nu börjar fatets betydelse ge sig till känna. Inte minst i smaken som initialt är sött för att sedan försvinna och ge de mer jordiga tonerna och eken mer plats. Det här är en riktigt bra sherrylagrad whisky som nu börjar nå en balans mellan sherry och ek. Nu börjar vi prata och jag gillar detta och ger den 6.5 i betyg

Kommentar av Callum Fraser: En utmärkt introduktion till destilleriets husstil. Denna utnämndes till ”Best Sherried Whisky” i Single Malt World Cup år 2006.

För att komma till Betygslistan, klicka här.

2 tankar på “Glenfarclas 12 YO (43%)”

  1. Nu börjar det likna något. 12-åringen är den yngsta Glenfarclas jag provat av de med angiven ålder. Jag tycker det är en bra standardwhisky. Men några år till på fat så….

    Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.