Deanston 12YO 46.3%

Deanstons tolvåring är lagrad i ex-bourbonfat och ABV ligger på 46.3% .Dr Kirstie McCallum som är blender hos Deanston beskriver smaken som följande:

NOSE: Fragrant with hay and malty cereal notes. Creamy toffee and heather honey balanced with aromas of sweet oak and barley sugar.
PALATE: Fresh and creamy with soft vanilla. Sweet and fruity with a malty honeyed spiciness.
FINISH: Satisfying, clean and dry with a hint of cloves, tingling then gently fades.

Precis som alla andra utgåvor från Deanston så är den varken färgad eller kylfiltrerad, vilket vi gillar. Den kostar 545kr via Systembolaget.

Deanston 12YO 46.3%

Doft: En stor smörig doft som är fylld med kolafudge, vanilj och honung. Blommor, gräs och hö dansar i bakgrunden tillsammans med härliga ektaniner. Frukt finns i form av gröna äpplen och päron. Det finns en tydlig maltsötma i doften som tillsammans med honungen och vaniljen gör att det hela får en trevlig godisaktig doftbild. Doftar mycket trevligt.

Smak: En oljig och kryddig start med peppar och ekkryddor. Honung, kola och vanilj blandar sig in och i dess släptåg kommer blommor och gräs. Färska gröna äpplen finns närvarande, dock lite i skymundan. Eken biter ifrån rejält i eftersmaken som ebbar ut i ett tort avslut. Ekentonerna ligger kvar en lång stund på tungan. Det finns en hint av någonting bittert i eftersmaken som jag inte riktigt kan sätta ord på. Dock så gillar jag det då det känns som att det passar in i helheten.

Omdöme: Ett klart steg i rätt riktning om jag jämför med gårdagens Virgin Oak. Detta är en riktigt trevlig tolvåring med en klart egen karaktär och vilja. Om jag jämför denna tolvåring mot många andra så står sig denna bra, riktigt bra skulle jag vilja säga. Det gäller bara att folk måste få chansen att upptäcka detta relativt okända destilleri. En riktigt bra whisky som slår många av de etablerade tolvåringarna på fingrarna. Om du få chansen att prova den så tycker jag att du ska slå till. Du kommer inte att ångra det.

Provningsglas: Portoglas Islay från Dryckesglas.

2 tankar på “Deanston 12YO 46.3%”

  1. Och så är ju flaskan och etiketten så himla snygga!! Nästan värd en plats på hyllan bara av den anledningen. Men jag älskar ju innehållet så för mig är den given!!!

    Svara
    • Håller helt med dig. Snygg flaska och etikett. Ett extra plus för texten om att den inte är kylfiltrerad “Un chill filtred (Exactly as it should be)”

      Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.