Dalwhinnie Winters Gold (43%)

Dalwhinnie Winters Gold är framtagen för att drickas direkt från frysen!? Låter kanske konstigt, men det är inte första gången ett whiskydestilleri tar fram en whisky med samma rekommendation. Både Johnnie Walker Gold och Famous Grouse Snow Grouse är framtagna för att drickas iskalla.

Att frysa ner en whisky gör några saker med den: det hjälper till att maskera new make smaken (precis som vodka ofta rekommenderas med is och direkt från frysen) och det gör att whiskyn smakar mindre och blir mer anonym. Hur var och en vill avnjuta sin whisky är helt upp till hen. Vi valde att prova den på samma sätt som vi provar all whisky, i rumstemperatur.

Så här beskriver destilleriet denna whisky: “Distilled in the depths of winter at the highest distillery in the UK, Winter’s Gold honours the influence that cold has on Dalwhinnie. Our master blender, Dr. Craig Wilson, only selects casks laid during Scottish winter months to create a golden, rich single malt whisky.”

Dalwhinnie Winters Gold är en NAS och buteljerad vid 43% ABV. Den finns att köpa via Systembolaget och kostar 459 kr.

Dalwhinnie Winters Gold (43%)

Doft
Beppe: En ganska pepprig stickig doft. Lite kola och frukt. Gräs och sommarblommor (trots att det är winters goldJ). Bäriga toner, hallon och smultron tycker jag mig känna och även en hint av fotogen. Tycker även att det är en doft av instängdhet, ungefär som ett rum som inte vädrats på länge.

Kent: En väldigt försiktig och försynt doftbild. Sirapsliknande. Mycket citrus. Vanilj och gröna äpplen. Finns en viss unkenhet i bakgrunden som jag även upplever i Dalwhinnie 15.

Smak
Beppe: Ganska intetsägande smak, tråkig skulle jag vilja säga. Toner av mentol och gräs. Lite kolafudge och hallon. Det saknas ett djup i smaken, det blir lite blaha blaha. Nötter och svaga citrustoner kommer fram efter en stund. Det finns någon slags ekighet som desperat ropar på uppmärksamhet i bakgrunden, det är dock svårt att höra den.

Kent: Vaxartad smak med krämig ljung och honung. Våt ekplanka, citron och en antydan till mentol. Nöt-kola och citrus i avslutet. Eftersmaken är kort och lämnar dig undrande vart den tog vägen. Näe, det här är inte min cup of tea…

Betyg
Beppe: Det här är en tråkig och intetsägande whisky som faktiskt inte är värd vad den kostar. Jag är inget större fan av den vanliga Dalwhinnie 15yo men den är faktiskt både billigare och godare än denna NAS-Dalwhinnie. Tråkig och utan djup, en platt whisky kanske man skulle kunna säga. Betyg: 5.4

Kent: Winters Gold är en ljus och nötig whisky som smakar nästan lika som Dalwhinnie 15. Citron/Citrus profilen finns även här och i min mun blir det intetsägande. Den ger inte något bestående intryck. Gillar du Dalwhinnie 15 så gillar du även Winters Gold. Vill du som jag ha en mer kraftfull och smakrik whisky, bör du söka dig någon annanstans. 5.2

För att komma till Betygslistan, klicka här.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.