Dalmore Vintage 2004 (46%)

Dalmore är kända för sina sherryfatslagrade whiskies. Dalmore Vintage 2004 är dock speciell då den endast är lagrad på bourbonfat. Först är den lagrad på ex-bourbonfat och sedan slutlagrats på 1st fill bourbonfat. Dessutom har man höjt alkoholhalten till fina 46% vilket ger mer kraft att bära dofter och smaker. Richard Paterson, master blender, ligger även bakom denna skapelse från Dalmore.

Dalmore Vintage 2004 är en 10 årig single malt som buteljerats på 46% ABV och som kostar 429 kr på Systembolaget.

Dalmore Vintage 2004 (46%)

Doft
Kent: Citrusfrukter i mängder; apelsin, aprikos, grapefrukt och satsumas. Finns även en viss kryddighet av kanel och kardemumma. Honung och vaniljen ligger som en bakgrundsdoft och låter frukterna dominera. En trevlig doftbild om än ganska ren och enkel.

Beppe: En stickig djup mustig doft av kola, kanel och apelsin. Gräs, halm och blommor. Det är en sötsliskig doft. Honung och kaffe hittar jag, likaså kakaoaktiga toner. Tobak och vanilj. Det är helt klart en trevlij whisky att dofta på.

Smak
Kent: Kryddigheten blir mer påtaglig i smaken och hänvisningen till julkryddor mer framträdande. Kanel och kardemumma får nu sällskap av kummin. Citrusinslagen är dock mer dämpade i smaken och ger mer plats åt bourbonfatens inverkan. Nu blir det mer honung, vanilj och kola. Dock finns apelsinskal och grapefrukten som ett litet bakgrundsmuller. Eftersmaken som är medellång har en tydlig ekighet.

Beppe: Fruktig och nötig. Kolafudge med apelsinmarmelad. Kaffe och kakao men även en viss blommighet som skänker en fräschhet åt denna whisky. Gröna äpplen, päron och vanilj kikar fram och får mig att tänka på äppelpaj med vaniljsås. Det finns även drag av andra mer exotiska frukter.

Betyg
Kent: Detta är inte så dumt. En trevlig och njutbar dram som är enkel och ren i sin karaktär. Inga sensationella överraskningar eller upplevelser, men ändå trevlig och god. 6.8 poäng från mig.

Beppe: En mycket trevlig dram visar sig detta vara. Jag har i ärlighetens namn inte så stora erfarenheter av Dalmore tidigare. Har provat den vanliga 12-åringen tidigare. Ska jag gnälla lite så måste jag ifrågasätta färgen på denna whisky. Har man nu bemödat sig att göra den 46% och jag antar att den då inte är kylfiltrerad. Varför då hälla i massa karamellfärg? Obegripligt. En God och prisvärd whisky, trots den onaturliga färgen. Betyg: 6.7

För att komma till Betygslistan, klicka här.

2 tankar på “Dalmore Vintage 2004 (46%)”

 1. Har precis provat 2006:an, som i mitt tycke är riktigt bra! Men färgen gör mig GALEN!!!!!!!!!!! Jag skulle vilja ta ett snack med den som kom på den idén. Bourbon-lagrad whisky SKA INTE HA DEN FÄRGEN!!!!!!!

  För övrigt tycker jag att all whisky alltid ska ha sin naturliga färg. Förbjud all färgning!

  Svara
  • Kan bara instämma Jan. Just Dalmore har ju en tendens att ha en högst onaturlig färg.
   Jag kan köpa att billiga blends färgas. Dock så borde single malts inte färgas…

   Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.