Box – The Pioneer (48,1%)

Som vi nämnde i gårdagens artikel om Box – The Early Days Collection (länk till artikeln), så kommer vi alltså denna vecka att recensera The Pioneer, The Challenger, The Explorer och The Messenger under de kommande fyra dagarna. Först ut är The Pioneer som vi inte provat förut. En 3-åring som enligt destilleriet skulle vara ”naken” och utan maskerande inslag. Man ville helt enkelt visa vad man kan göra i unga år med en minutiös noggrannhet i minsta detalj och med en fantastisk råsprit. Den är buteljerad på 48,1% och är självklart varken kylfiltrerad eller färgad. Lagrad på 100% ex-bourbonfat.

Box – The Pioneer

Doft
Beppe: En ung och frän doft. Dock utan fulspritsdoften som kan kännas när råspriten inte är av bra kvalitet. Det doftar vanilj och hallon, kanske röda ferraribilar. Frisk granskog efter en regnskur. Doftar mycket bra trots sin ungdom.

Kent: En söt inledning bestående av kola och vanilj, smöriga toner och en lätt känsla av farinsocker. Det finns en liten pepprig ton som sticker till lite som övergår till mer fruktiga nyanser såsom mogna päron och äpplen. Runt sötman finns en mer maltig känsla. En svag rökig nyans finns där som ett försiktigt bakgrundsmuller, utan att riktigt kliva in på scenen.

Smak
Beppe: Ungheten är klart tydligare i smak än i doft. Kraftig stickig svartpeppar, kola och vanilj. Ett uns av ekbeska känns, det är angenämt och otroligt bra för att vara en såpass ung whisky. Eftersmaken försvinner ganska fort men det förväntar man sig av en ung whisky.

Kent: Jag tycker att smaken är mer kraftfull än doften och betydligt pepprigare än jag förväntade mig. Vitpeppar och chilipeppar bidrar till ett kaxigt framträdande och som en balans till pepprigheten finns en sötma från övermogna päron och söt vanilj. En lätt nyans av lakrits när den fått luftats en stund tillsammans med tydliga influenser av fat och honung. Eftersmaken ”avslöjar” The Pioneers ungdom då den tonar bort lite väl snabbt, men den är intensiv och aningen spretig, såsom att peppartonerna vill åt alla håll samtidigt.

Betyg
Beppe: Pioneer är ett bra första steg för Box. De visar att de kan koka bra sprit och kan visa på bra resultat i unga år. Bra newmake märks tydligt när det inte sticker igenom på ett oangenämt sätt här. Bra första steg. Betyg: 6.4

Kent: Alltså, här sitter man och bedömer en 3-årig whisky som precis blivit myndig och fascineras över hur bra detta är. Den uppvisar en mognad som skvallrar om att de vet vad de gör där uppe i Ådalen hos Box Whisky! Hur whisky från Box kommer att smaka om 6-7 år när de har mognat på fat i + 10 år… Hujedamej… The Pioneer är precis så naken som Box själva hade för avsikt, eller som Hasse Nilsson sade i vår intervju ”En ung, brådmogen whisky som visar var resan och berättelsen om Box tar sin början. Naken, ärlig och utan maskerande rök eller tunga fatkaraktärer”. Plus också till destilleriet för att man vågar gå emot strömmen och publicera exakt vad som ingår i sina buteljeringar (länk). Jag ger denna 6.5 poäng.

För att komma till Betygslistan, klicka här.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.