Benromach Chateau Cissac 2006 (45%)

Benromach Chateau Cissac är lagrad i first fill bourbonfat och har sedan fått en finish på 20 månader i utvalda fat från Chateau Cissac. En vingård i Bordeaux-regionen i Frankrike. Denna utgåva destillerades 2006 och buteljerades 2014.

Benromach Chateau Cissac är buteljerad på 45% och kostar 875kr via Systembolaget.

Benromach Chateau Cissac 2006 (45%)

Doft
Beppe: Det doftar kryddigt med en stor portion blommor. Gräs och mossa med en klick apelsinskal. Vanilj med en trevlig fruktighet finns i bakgrunden. När jag försiktigt värmer glaset en stund i min hand så framträder den omogna banandoften tydligt och likaså en hint av äpplen. Doftar mycket trevligt.

Kent: Fräscht, krämigt och balanserat. Denna har så många härliga dofter och allt är inlindat i mjuk oljig rök. Här finns röda äpplen, persika, ananas, krossad vitpeppar, mörk honung och mjuk vanilj. Finns dessutom en jordig känsla från hö, gräs och bär (främst röda vinbär). Efter en längre stunds luftning framträder så den karaktäristiska apelsinen som här går åt apelsinskalshållet. Trevligt som sagt!

Smak
Beppe: Det första som slår emot tungan är peppar. När den lugnat ner sig kommer toner av citrus och grape. Den är lite bitter i smaken. Mörk choklad kommer också fram och även halm och gräs. Avslutet drar mot torrt och den försiktiga röken gifter sig med den bittra grape’n i eftersmaken som också avslöjar en ekbeska som förhöjer det hela ett snäpp till. Eftersmaken ligger kvar ett bra tag.

Kent: Sött och krämigt med jordiga toner som för tankarna till en jordkällare. Sötman bär spår av kola, lönnsirap och choklad. Allt börjar dock med en pepprig och kryddig inledning av ingefära, kanel och muskot. Sedan kliver frukterna fram i form av citronskal, moget äpple och päron. Dessutom finns en härlig ton av vindruvor subtilt i bakgrunden. Eftersmaken är tämligen lång och söt, den bärs fram av en kryddig ekighet och ljus choklad.

Betyg
Beppe: Ännu en bra och trevlig whisky från Benromach. För mig personligen så når inte denna lika högt som Organic och 100 Proof. Därmed inte sagt att jag inte gillade den. Det är en mycket bra whisky och lägstanivån hos Benromach är så otroligt hög. Betyg: 6.8

Kent: Denna temavecka med Benromach har varit riktigt trevlig. Det är bara att lyfta på hatten och erkänna att Benromach skapar riktigt bra whisky. En whisky som på något sätt drar tillbaka tiden till hur whisky smakade många årtionden tillbaka. Har faktiskt aldrig smakat en benromach som gjort mig besviken, utan varje gång sitter jag där med ett leende på läpparna och bara njuter. Även denna gång och jag ger Chateau Cissac välförtjänta 7.3 poäng

Provningsglas: Malt Taster Whiskyglas från Dryckesglas

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.