Arran 18YO (46%) & Arran The Bothy Quarter Cask (55.7%)

Arran 18YO är den äldsta whiskyn som destilleriet har släppt hittills. Dessutom kommer den att vara en permanent buteljering i Arrans portfölj. Arran 18YO har lagrats i ex-sherryfat och är varken kylfiltrerad eller färgad vilket vi uppskattar. 2015 släpptes Arran The Bothy som en hyllning till användningen av små fat som var brukligt för whisky under 1700- och 1800-talet. ”The Bothy” har först lagrats på ex-bourbonfat för att sedan slutlagras på de mindre ”quarter casks” för en period av ca 18 månader. Den är varken kylfiltrerad eller färgad och buteljerad vid 55,7% ABV.

Arran 18YO är buteljerad på 46% ABV och kostar 881kr via Systembolaget.

Arran The Bothy Quarter Cask finns inte på Systembolaget men kan beställas exempelvis HÄR eller HÄR.

Arran 18YO 46%.

 Doft:
Beppe: Kolafudge med ett rejält inslag av frukt. Både färsk frukt och lite mer i bakgrunden torkad frukt. I förgrunden äpplen, gräs och päron och i bakgrunden russin och torkade plommon. Allt med en härlig dos vanilj. Subtilt blandat med de övriga dofterna anar man eken.

Kent: Trevlig doftbild med initiala dofter av smörkola, sultanrussin och apelsinskal. Dessa backas upp av lätta och subtila dofter av mältat korn, tropiska frukter (i synnerhet mango) och äpplen. Allt ligger på en bädd av vanilj. Inte speciellt kryddig doft, men det finns mjuka spår av ingefära och kanel.

Smak:
Beppe: Peppar, gräs och färsk frukt från start. Vanilj och en honungston hakar på. Ekbeskan mullrar på ända in i eftersmaken, dock inte så påträngande som jag förväntat mig. Den är mer kryddig och håller sig i bakgrunden som för att stödja de andra smakerna. Inte ens i eftersmaken dominerar den. De torkade frukterna håller sig i bakgrunden och kikar försiktigt fram i eftersmaken.

Kent: Mjuk och mild. Det första jag tänker på är apelsin och en viss ekbeska. Tillsammans skapar de en trevlig smakbild. Det finns också kola och knäck närvarande tillsammans med sirap. De torkade frukterna går åt mörka hållet i form av russin och dadlar, men det är subtilt. Tropiskt inslag av mango och en antydan av ananas. Mörk choklad och nötter med en touch av kaffe kommer i slutet. Eftersmaken är medellång och fortsätter på det torkade frukt temat.

Betyg:
Beppe: Det märks att det börjar hända lite nu när vi kommit upp i ålder. Dock så finns tack och lov destillatkaraktären tydligt närvarande. Klart trevlig dram med integriteten i behåll. Innan du springer iväg och köper en pava så tycker jag dock att du ska prova en dram på krogen eller på en mässa då vi också klivit upp en del i pris. Betyg: 7.1

Kent: Återigen en trevlig och välsmakande dram från Arran. Destillerikaraktären är tydlig och det är en otroligt välbalanserad whisky. Jag gillar den och ger den 7.3 poäng.

Arran The Bothy Quarter Qask 55.7%.

 Doft:
Beppe: Här var det en pigg och fräsch doft av vanilj smörkola, gräs och en stor portion blommor. Eken finns tydligt närvarande och den känns pigg och alert. Hela doftbilden på denna whisky tycker jag skriker pigg och fräsch. Söta gröna äpplen med färsk honung och friska citrustoner. Otroligt inbjudande doft.

Kent: Börjar med en behaglig fruktig, söt och gräddig doft. En hel del päron och en skvätt aprikos. Det finns tydliga inslag av ekkrydda och peppar. Dessutom en behaglig ton av honung och vanilj. Med tid i glaset blir det mer maltig ton med korn och spannmål. Otroligt trevlig doftbild.

Smak:
Beppe: Frisk och pigg smak. Gröna äpplen och päron. Härliga citrustoner med inslag av vanilj och honung. Eken är perfekt balanserad och kryddar de övriga smakerna perfekt. Mer exotiska frukter kommer fram efter en stunds luftning, vilket denna whisky faktiskt behöver. Ett par droppar vatten rekommenderas också. Då kliver äpplen och päron fram ännu mer och likaså eken mullrar lite högre.

Kent: En ungdom med riv och härligt bråkig. Initialt inte speciellt fruktig, utan först kommer en tydlig smak av malt och spannmål. En kryddighet slår an en rivig nyans där mix av peppar och ek kryddor slår till med en härlig kraft. Arrans säregna vaniljsötma finns med och lindrar kryddigheten en aning. Eftersmaken är medellång och bärs fram av ek kryddor, vanilj och kvardröjande svag fruktighet.

Betyg:
Beppe: This is my kind of whisky! Fatstark, Bourbonfat och lite småbråkigt destillat. I like it! Jag skulle mer än gärna vilja ha en flaska i skåpet då jag tycker detta är grymt bra. Betyg: 7.9

Kent: En solid och utmanade whisky. En trevlig och intressant whisky som utmanar smaklökarna. Betyget blir 7.5 poäng.

Provningsglas: Portoglas Islay från Dryckesglas.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.