anCnoc Rascan (46%)

Redan förra året lanserades den whisky vi provat idag i UK. Nu gör den sin inträde på den svenska marknaden, då 600 flaskor exklusivt släppts via Systembolaget. Sedan den 19:e augusti finns denna att köpa här i landet.

anCnoc Rascan som är buteljerad på 46% ABV, kostar endast 549 kr via Systembolaget och har en fenolhalt på 11.1 ppm. Det är en whisky utan åldersangivelse (NAS), men är lagrad på ex-bourbonfat under knappa 10 år. Lanserad av Berntson Brands.

anCnoc Rascan (46%)

Doft
Beppe: Givetvis så är det röken som är det första man känner när man sticker ner snoken i glaset. Det är inte en överväldigande rök. Bakom den finns det tydliga frukttoner såsom äpplen och päron, kanske även en svag blommighet med ett uns honungssötma. Röken är inte av den kraftiga Islay-varianten men det finns läder och jordiga toner med en hint av tobak.

Kent: En elegant och mjuk rök möter en vid dörren. Där bakom finns mycket frukter såsom gröna äpplen och päron. Honungsdoften är påtaglig och tillsammans med den obligatoriska för anCnoc citrusdoften blir det otroligt fräscht. Finns även en syrlig ton av apelsin/citron som går åt marmeladhållet. En lite ruffigare underton av blött läder och unken källare finns som ett muller i bakgrunden.

Smak
Beppe: Till en början så är röken något kraftigare än vad doften gav sken utav. Dock så lägger sig branden relativt fort och avslöjar vanilj, kola och frukt som ligger jämsides med lädret och tobaken. Eftersmaken är inte alltför lång men den består av en härlig rökighet med fruktiga undertoner.

Kent: En söt smak med kryddiga toner omringad av söt rök. Honung och vanilj som ackompanjeras av citrus. De ruffigare lädertonerna är mer framträdande i smak än i doft, men här i samspel med piptobak. I eftersmaken kliver plötsligt blommor fram och avslutas med en rökpuff.

Betyg
Beppe: Jag gillar anCnoc’s bidrag i rökvärlden, då de inte bombarderar sin whisky med hög ppm-halt. Det finns annat bakom röken som de inte är rädd för att visa. Rascan står sig utmärkt i röksegmentet tycker jag. Den är marginellt rökigare än den tidigare Peatlands men jag tycker att den är minst lika bra som den. En mycket bra fastlandsrökare som jag tycker ger Islay en bra match. Betyg: 6.9

Kent: En mycket trevlig rökare. Är faktiskt ganska imponerad av anCnoc och de olika rökwhisky de tar fram. Röken tar aldrig överhanden, utan är endast ett komplement till de fruktiga smakerna i destilleriets husstil. Jag ger Rascan 6.7 poäng.

För att komma till Betygslistan, klicka här.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.