Auchentoshan American Oak 40,0%

Vi provar en whisky som vi dessutom fick förmånen att smaka på när vi besökte Auchentoshan (klicka för att läsa reportage) för en månad sedan. Det är destilleriets trippeldestillerade whisky som legat på Amerikanska Bourbonfat och som fått namnet Auchentoshan American Oak. Det var intressant att nu efter resan få prova den igen, och se om hur man upplever den, nu när man inte är på besök hos destilleriet. Finns tyvärr inte att beställa på Systembolaget. Vi köpte våran i Skottland.

Auchentoshan Kent o Beppe
Beppe och Kent på besök hos Auchentoshan

Doft
Kent: Det första som jag upplever är att det är väldigt blommigt, en söt blomdoft som känns klar och ren.

Beppe: Du har rätt. Blommor finns där i drivor. Känner även vanilj, smör och gräs.

Kent: Ja, det finns tydliga gräsiga toner. Upplever även nötiga knäcktoner som harmonierar med det mer smöriga och blommiga.

Beppe: Jag kommer att tänka på en rabarberpaj med vaniljsås. Och godis, närmare bestämt hallonbåtar.

Kent: För mig är det mer åt Chokladhållet, någon typ av Noblesse-choklad med Apelsinsmak.

Beppe: Ja, helt klart är det apelsinchoklad! Finns även en smygande parfymdoft som försöker tränga fram.

Kent: När den fått luftats en stund kliver Kiwi, Cocos och Citrus fram. Jag gillar den söta och inbjudande doften.

Smak
Kent: Frukter såsom Apelsin och Persika är framträdande. Finns även en hint av halm och spannmål, som får mig att tänka på blött bröd.

Beppe: Det är rena och subtila smaker i form av gräs, blommor och vanilj. En whisky man måste ha tålamod med.  

Kent: Ja, vaniljen är tydlig och i slutet kommer choklad innan allt ebbar ut i en smak som påminner om sötad grapefrukt. Trevlig.

Beppe: Jag upplever en lätt pepprighet som lurar i bakgrunden. Men framförallt är det örter och bär, hallon och smultron närmare bestämt.

5_6_7Betyg
Kent: Trevlig lättdrucken whisky. Intressant med sin utmärkande söta doft och smakpalett. När man dessutom doftar i det tomma glaset efteråt upplever man en tydlig nyans av Noblesse av Apelsinchoklad. Jag gillar den och tycker att den helt klart är värd 6.3 poäng. Lite intressant hur tillfället när man provar en whisky kan påverka ens uppfattning om den. Denna provade vi ju hos Auchentoshan när vi besökte dem. Då upplevde i a f jag den som bättre än nu.

Beppe: Håller med dig om att den upplevdes annorlunda i Skottland. Det är en snäll men givande whisky som kan vara givande om man ger den tid och kärlek. Auchentoshan forsätter att imponera på mig. Betyg 6.4

För att komma till Betygslistan, klicka här.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.