Balvenie Doublewood 12 YO (40%)

Så här mitt i september månad har vi provat Balvenies storsäljare Doublewood som först lagras i tolv år på traditionella amerikanska fat innan den läggs i ytterligare upp till ett år på klassiska europeiska sherryfat. En allround whisky som många har som favorit.balvenie-top

Lite fakta om destilleriet:
Balvenie är ett av de sju klassiska destillerierna i Dufftown. Vissa buteljeringar pryds av en ros, till minne av en kärlekshistoria vid närbelägna 1400-talsslottet Balvenie Castle. Balvenie delar lokaler med sitt systerdestilleri Kininvie. Balvenie tillverkar sina egna fat och buteljerar själv sin whisky (info hämtat från Nigab).

Doft
Beppe: En frisk doft av ljung och honung är det första som slår emot mig. Vanilj och cocos dansar även in från ett hörn.

Kent: Fruktig doft som omsluts av honung och vanilj. Med tanke på att den delvis är lagrad på Sherryfat blir jag förvånad att det inte är mer nyanser av sötma.

Beppe: Precis, men när den fått luftas ett tag så anar jag torkade frukter tillsammans med kola i bakgrunden. Det är en angenäm doft och man känner att detta är en whisky som osar kvalitet.

Kent: Har ändå svårt att hitta de där sherrytonerna. Känner snarare mer av knäckigare koladofter och en viss kryddighet. Näe, det är betydligt mer av bourbonfatets inverkan jag upplever. Dock ska jag vara ärlig och säga att doften är riktigt bra. Gillar att det finns en nyans av rosor där.

Smak
Beppe: Söt honung mixat med blommor och kanel.

Kent: Ja, de blommiga tonerna finns helt klart där. Även toner av gräs, men jag måste säga att jag tycker att den faller lite i smaken. Den trevliga doften lovade mer i min värld.

Beppe: Det sticker härligt på tungan. Kola och vanilj finns också där. Det är en snäll whisky som inte bråkar med dig. En viss kryddighet kan man ana.

Kent: Ja, kryddigheten är absolut med i bakgrunden. Men även en viss bitter smak som jag inte gillar riktigt och som jag inte kan ta på.

Beppe: En subtil smak av frukter och ek kommer på slutet. Eftersmaken är relativt kort och försvinner snabbt.

Kent: Nu kan jag äntligen förnimma vissa försiktiga sherrytoner såsom apelsin och lite mörkare fruktchoklad i en viss salthet. Men det är väldigt snällt och försiktigt, och jag skulle vilja ha en tuffare sherrykick för att gå igång.

Betyg
Beppe: Detta är en snäll whisky. För mig är den lite för snäll. Den är på inget sätt en dålig whisky. Kanske jag önskat lite med sherryfatstoner för dem är nästan obefintliga. Betyget blir 6.1 vilket lägger den lågt ”Njutbar”. För njutbar är den, bara lite för snäll.

Kent: Hm, jag vet inte riktigt vad jag ska tycka om detta. Å ena sidan är det är riktigt trevlig whisky med balans att smutta på, men å andra sidan är det en rätt så tråkig whisky. Helt klart lovade doften mer än smaken kunde leverera. Skulle jag lägga 459 kr på Systembolaget för den? Ja, för att ha som vardagswhisky, absolut! Men samtidigt är det inte en whisky jag kommer att lägga på minnet. Hur som helst så ger jag den också 6.1 i betyg och klassar den som lågt ”Njutbar”.

För betygslistan, klicka här.

3 tankar på “Balvenie Doublewood 12 YO (40%)”

  1. Om du menar den 14-åring som kallas caribbean cask så har jag druckit den. Dock endast på en bar i glada vänners lag. Upplevde den som trevlig och om jag inte minns fel så märkte man ganska tydligt av romfaten som varit inblandad.

    Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.