Aberfeldy 12 YO (40%)

Aberfeldy-12-years

Aberfeldy är inte den mest kända maltwhiskyn. Destilleriet ägs av Bacardi. Huvuddelen av produktionen används för Dewar´s blended whisky. Kanske därför som 12 åriga maltwhiskyn buteljerades och lanserades först 1999. Hösten 2011 gjorde denna whisky sitt inträde på Systembolaget.

Trots att Aberfeldy inte är riktigt kända, så har dess maltwhisky ändå uppskattats av både whiskykännare och nybörjare på området. Produktionen sker enbart med skotska råvaror och lagras på amerikanska bourbon- och sherryfat. Destilleriet är beläget i centrala delen av Skottland, inte långt från Blair Athol och Edradour destillerierna. Aberfeldy grundandes 1898.

Doft
Kent: Sött, väldigt sött. Persika, äpplen och honung. Nästan så jag kommer att tänka på äppelcider.

Beppe: Honung och ljung, kan även uppleva ett uns av kanel. Några droppar vatten väcker upp söta blommor, vanilj och smörkola.

Kent: Den är varm och inbjudande. Kan även känna en lätt försiktig rökighet som omsluter den söta fruktigheten. Rökiga tonen och honungdoften kompletterar varandra och ger en bra balans till den söta frukten.

Beppe: Håller med, det finns en försiktig rökighet som på något sätt smyger runt bland dofterna. Efter ett tag i glaset så upplever jag ananas och marmelad framträder mer tillsammans med vanilj.

Smak
Kent: Lätt på tungan. Jag kan urskilja äpplen och persika. Det är sött och fruktigt och honungslikt. Maltsmaken finns där och tar mer plats efter en liten stund.

Beppe: En kryddig och fruktig smak. När man har sköljt runt whiskyn i munnen känner man tydligt svartpeppar mot tungan. Honung med en touch rök finns även i smaken.

Kent: Ja, en rökig och kryddig nyans som jag först inte upplevde tittar nu fram. Vet inte varför, men jag tänker på sötstark indisk mat. Hm… Jag menar som när man först inte känner den brännande känslan i maten för att på slutet sitta och svettas och be om vatten. På samma sätt upplever jag den som mer brännande allteftersom jag tar några sippar. Intressant utveckling över tid med denna malt.

Beppe: En bra beskrivning! Detta är en överraskningarnas whisky med en hel del komplexitet. Den är först inbjudande med sin söta honungsdoft och smak, för att sedan sticka till när man smakar den. Den bränner till på ett behagligt sätt.

Kent: Eftersmaken är medellång. Först är det som att ta en tugga av en söt fruktsallad indränkt i honung – för att sedan få den lite rökiga och brännande kryddigheten som avslut.

Beppe: Ja, eldigheten ligger kvar på tungan ett tag och fruktigheten finns kvar i gommen. Jag gillar detta!

Betyg
Kent: Jag upplever sällan att det pratas så mycket om Aberfeldy på whiskysidor och på olika forum. Jag ska vara ärlig och säga att jag själv inte hade allt för stora förhoppningar på denna 12 åring, men blev något överraskad. Det är en trevlig whisky! Den är intressant på så sätt att den ändrar karaktär, som till exempel kryddigheten som initialt ligger gömd i bakgrunden bakom söt fruktighet och honung, men som plötsligt hoppar fram och överraskar dig. Jag tycker att den är ”Njutbar” och ger den 6.1 i betyg. Dessutom kan man inte säga annat än att detta är en prisvärd maltwhisky – endast 359kr på Systembolaget (finns även en 21 åring för 935kr).

Beppe: Jag är förvånad över att Aberfeldy inte är en mer omtalad whisky, för detta är inga dåliga grejor för att vara en relativt billig tolvåring. Prisvärd är den verkligen. Aberfeldy är ju en stor beståndsdel i Dewar’s blend som är en storsäljare i USA. Låt oss hoppas att den får uppskattning som single malt – för det förtjänar den. Detta är en mycket bra malt, och jag vill ge den betyget 6.2 och klassificerar den som ”Njutbar”.

Till betygslistan, klicka här

4 tankar på “Aberfeldy 12 YO (40%)”

 1. En whisky som överraskar i färg och smak. Slår många dyrare maltwhisky enlig min smak. Från mig blir den en 8.

  Svara
  • Absolut..när man sitter å smuttar i sig denna exklusiva whisky så så dras tankarna mot att sitta i en typiskt gammal krog på den skotska landsorten
   ( den kostar idag 419 kr=Bevis på ökad popularitet)

   Svara
 2. Fick ett tips om denna Whisky för ca 6 år sedan och det har verkligen blivit min favorit. Avnjuter den gärna tillsammans med mörk choklad > 80 % kakao och starkt svart kaffe.

  Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.