Craigellachie 13 YO (46%)

craigellachie-13-jahre-0-7-l

 

 

 

 

Flaskan:
Grymt snygg och tilltalande! Härlig form och härligt nördig etikett!

Doft:
Kent: Det första som jag kommer att tänka på är att det är väldigt kryddigt. Och jag försöker hitta vilken krydda och tror att det är kryddnejlika jag känner. Där finns även nötter och grädde, men doften domineras initialt av svavel från tändstickor.

Beppe: Svavlet känner jag också direkt. Tycker mig även känna någon slags blommighet som kämpar i bakgrunden för att komma fram. Vanilj finns där också.

Kent: Efter att whiskyn vilat en stund börjar andra dofter att framträda, såsom lätta och söta frukter (äpplen och päron), vilka sammanflätas med svaveldoften och tillsammans blir det väldigt milt och sött. Jag gillar verkligen att dofta på detta!

Beppe: En angenäm doft sannerligen. Ganska framträdande alkoholdoft. Honung finns också där. Vet inte varför men när jag doftar på denna så tänker jag på sommar och en blomsteräng.

Smak:
Kent: Nu framträder nötterna mer och har ett fint samspel med malt, svavel och de söta frukterna. Finns även ett uns av röda vindruvor där som bidrar till den söta smaken. Samtidigt är det en motstridig smak där det även finns en bitterhet och en eldighet. Den klöser som en irriterad katt när man smakar på den.

Beppe: Oj vilken bråkstake! Hmm, detta var inte lätt att sätta ord på. Nötter, kryddor, lite vanilj, honung. Den river på bra. Skulle denna vara med i en blindprovning så skulle jag nog inte tro att den är från Speyside.

Kent: Jag måste påstå att det är en mycket trevlig whisky att smaka på, som är tämligen komplex med många olika facetter av smaker, som både slåss och samspelar med varandra på samma gång. I eftersmaken tar den irriterade katten över och det river rejält efter att jag låtit whiskyn vandrat runt i munnen en bra stund innan jag sväljer. Härlig rivig eftersmak som balanseras av kryddor (kryddnejlika?) och söta frukter.

Beppe: Med lite vatten lugnar vi ner katten litegrand. Vanilj och frukter träder fram. Även en viss pepprighet. Gräs och blommor. Eftersmaken är precis som du säger rivig, nästan eldig. Tonar sakta bort i en vaniljlik söthet. Jag kan tänka mig att detta är en whisky som växer med tiden. Den behöver tålamod.

Betyg:
Kent: Vilken trevlig överraskning detta var! En whisky som bara kostar 399:- på Systembolaget. Hade en viss rädsla innan att det skulle vara en typisk billig Single Malt med intetsägande doft och smak, men gissa att jag blev överraskad! Craigellachie 13 är en whisky som verkligen är mognad för sin ålder och verkligen är annorlunda (på ett bra sätt) från vanliga Speyside-profilen. Absolut en av de mer prisvärda whisky som idag finns i standardsortimentet på Systembolaget. Jag gillar detta och ger den därför betyget 6.7 vilket är tämligen högt i nivån ”Njutbar”.

Beppe: Håller absolut med. En riktig överraskning. Gillar verkligen denna whisky. Prisvärd är bara förnamnet, ett riktigt kap är det. Vill du ha en komplex bråkstake till whisky så är detta en whisky för dig. Betyget får bli 6.5. Skulle verkligen vilja prova äldre utgåvor av denna whisky. Ett par år till på fat skulle nog kunna göra underverk.

Om Destilleriet:
Craigellachie destilleriet är ett whiskydestilleri i Aberlour, Banffshire nära byn Craigellachie i mitten av Speysideområdet. Namnet Craigellachie betyder “stenig höjd” och hänvisar till klippan med utsikt över Spey mittemot The Macallan. Bacardi driver destilleriet genom dotterbolaget Dewar&Sons som också kontrollerar Royal Brackla, Aberfeldy, Aultmore och Macduff.

Craigellachie destilleriet byggdes 1891. Under sin historia har destilleriet endast släppt en handfull officiella buteljeringar. Destilleriet produktion används i första hand för Dewars olika blended whisky.

3 tankar på “Craigellachie 13 YO (46%)”

  1. Den här whiskyn är som en riktigt bra vänskap. Den blir bättre och bättre ju mer man umgås och man känner att man aldrig tröttnar.

    Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.