Longrow Red 11 YO

Denna vecka kommer vi att lägga lite extra fokus på två olika utgåvor från Springbank, Longrow Red 11 YO och Springbank 10 YO.

Då vi har en förkärlek för det egensinniga destilleriet från Campbeltown, tog vi oss tid och provade två whisky. Vad det gäller Springbank och dess historia finns det mycket som är speciellt. De har alltid gått sina egna vägar och faktiskt varit nydanande i sitt whiskyskapande, inte minst med världens första ekologiska whisky Dha Mhile år 1999.

LongrowRed

 

Den första vi tänkte recensera är rökbomben Longrow Red 11 YO (51,7%). Till saken hör att vi provade Longrow Red helt blint, och hade ingen aning vad som fanns i glasen… (På fredag kommer recensionen av Springbank 10 YO)

Flaskan:
Klassiska och snygga Springbankflaskan, med en vit etikett. Ursnygg som alltid när det gäller utgåvor från Springbank. Robust och inbjudande!

Doft:
Beppe: Hm, speciell doft. Kan det vara Sherry? Eller någon annan konstig fatlagring? Spännande! Söt gummi och lim. Riktigt rökig och träig med en doft av sommarbär. Jag gillar detta och tycker att den har en mycket spännande doft!

Kent: Håller med dig, Beppe. Annorlunda doft! Rökigheten är påtaglig och det finns bär och frukter där i bakgrunden som försöker komma fram genom röken. Tydliga trädofter känner jag också. Den doftar spännande och jag blir verkligen nyfiken!

Smak:
Beppe: Oj, här var det rök och tjära! En bitter smak som är påtaglig och får mig att tänka på persika. Stark – bränner till på tungan. När jag sväljer så framträder röken mer och eftersmaken är riktigt lång. Den ligger som bomull i gommen. Underbar!

Kent: I smaken framträder torven och röken mer och jag förnimmer läder och tobak och en viss pepprighet. Russin omsluten av rök efter en stund. Intressant och svårtolkad. En fatstark whisky på över 50%! Lång underbar eftersmak.

Betyg:
Efter att vi fått veta vad som fanns i glaset sa vi unisont: Aha! Portvinslagrad whisky! Det förklarade att vi hade lite problem i början att avgöra och förstå whiskyn. Hur som helst måste vi ge den ett betyg och vi är överens om att den är värd ett högt betyg;
Beppe: Jag gillar verkligen denna och vill ge den betyget 7.7 då den är “Delikat”
Kent: håller med om att den är “Delikat” och ger den därför 7.9 poäng.
Tyvärr finns denna inte att beställa på Systembolaget, utan den vi testat är köpt i Skottland.

(Om ni undrar över vår betygsättning och tycker att den är märklig – kolla här)

Springbank

Om Destilleriet:
Springbank är ett omtalat och kultförklarat destilleri mitt i Campbeltown, längst ner på Kintyrehalvön. Här har man alltid gått sina egna vägar och många gånger tvärt emot andra destillerier. Det familjeägda företaget vägrar att sälja trots många feta erbjudande från multinationella företag. Dessutom mältar man sin eget korn själva, trots att de flesta andra destillerier slutat med det. Många menar att Springbank gör whisky som den gjordes förr. Familjen Mitchell började sin destillering redan på 1600-talet, i smyg, precis som många andra destillerier. År 1828 registrerades dock destilleriet och blev lagligt.

Idag produceras tre helt olika märken; medium rökta Springbank, kraftigt rökta Longrow och den lena Hazelburn. Som så mycket annat var Springbank först i världen med att göra en helt ekologisk whisky. Det var 1999 då Dha Mhile lanserades, ingen hade tidigare ens kommit på tanken att det är viktigt att lägga ekologiska aspekter på whiskyproduktionen. Det är ytterligare ett faktum som visar att detta kultförklarade destilleri går sina egna vägar.

2 tankar på “Longrow Red 11 YO”

 1. I’m extremely impressed with your writing talents as neatly as with the structure on your weblog. Is this a paid subject or did you modify it your self? Anyway stay up the nice quality writing, it is uncommon to peer a great weblog like this one today..|

  Svara
  • Hi
   Thanks so much for your kind words . A family member helpt us to create our blog. It is always nice to see that the layout is appreciated.
   Greetings Kent

   Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.