Mortlach Rare Old

Morlach_Rareold_fond_Bl_rareDenna vecka blir den ytterligare en Veckans Dram, det är den nyligen släppta Mortlach Rare Old som är en NAS (No Age Statement). Jag och min nära vän Anders “Beppe” Bergström har tillsammans bedömt den och här följer våra analyser.

Flaskan: Annorlunda flaska i formen och med en alldeles egen utformning. Snygg!

Doft:
Beppe: Doften är söt. Punsch med hallon och en viss fotogenkarraktär.
Kent: Frukt och blomster framträder tidigt i doften. Jag upplever den som tämligen torr.

Smak:
Beppe: Jag känner direkt salt marsipan och en viss nötighet. Eftersmaken är lång och nötig. Wow!
Kent: Jag upplever en kamp mellan sötma och torrhet. Sötman påminner om smågodis och likör som för en kamp mot de lite bittrare sherrytonerna. Finns även en viss sälta. Lång eftersmak som ligger kvar ett tag. Intressant!

Betyg: Vi är överens om att det är en mycket god whisky, där Beppe håller den en aning högre än jag gör. Beppe ger den 6.9 i betyg som är mycket högt ”njutbar” på gränsen till ”delikat”. Mitt betyg är lite lägre och ligger på 6.3 men fortfarande inom kategorin ”njutbar”. Priset 589kr för 50cl gör att frågan är om den är prisvärd… nja eller jo, det är den nog… kanske…

Om Destilleriet:
Den första av Dufftown: s “seven stills”. Grundat av James Findlater 1823. Förvärvade av John Walker & Son 1923, och var då det största Destilleriet i området. Det gamla Mortlach revs och byggdes nytt i början av 1960-talet, återöppnande 1964. Nu en del av United Distillers plc.
I dalen där destilleriet ligger (Mortlach betyder skålformad dal) utkämpades slaget 1010, då den Skotska kungen Malcolm II besegrade danskarna.

Anses av många som den kraftigaste av alla single malts från Speyside. En av anledningarna kan vara en mycket speciell användning av de sex pannorna där en del av whiskyn destilleras både tre och fyra gånger. Totalt sett brukar man säga att Mortlachs whisky destilleras 2,8 gånger. Dessutom kyls spritångorna i worm tubs som ofta ger en mer robust whisky. Destilleriet ligger mitt i Dufftown på en sluttning som vetter ner mot River Dullan. Den största delen av produktionen är ämnad för Johnnie Walker Black Label.
Mortlach Rare Old har destillerats 2,81 ggr (hur man nu räknar ut det?)

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.