Highland Park 12 yo

Highland ParkFlaskan: Annorlunda flaska i formen med en svart tydlig etikett. Godkänd!

Doft: Har lite svårt att hitta något tydligt framträdande till en början. Efter att whiskyn luftats en aning kan jag urskilja jordiga dofter, lite apelsinskal och en mild rökighet. Kan även känna en svag förnimmelse av sherrytoner. Är helt enkelt en behärskad doft där inget spretar eller sticker ut. Man kan kanske säga att den har en balanserad doftbild.

Smak: Hm, smakar inte riktigt som jag väntat mig. Det är en rund smak, som återigen får mig att tänka på ordet balanserad. Visst finns det ett uns av tång och hav där, samt lite honung. Men den är ändå ganska tam. Torvröken märks också i smaken, men som helhet skulle jag säga ”balanserad”. Eftersmaken upplever jag som en aning syrlig men ändå angenäm.

Betyg: 6.2 poäng. Den får bli ett lågt ”Njutbar”. Om man tänker på priset 409kr så är den helt klart inom gränsen för prisvärd! En inkörsport till de lite dyrare Highland Park som finns på marknaden. Bra nybörjarwhisky.

Om Destilleriet:

Highland Park Destilleriet är beläget strax utanför staden Kirkwall på Orkney-öarna, norr om det skottska fastlandet. Det är ett av två destillerier (det andra är Scapa) som ligger på Orkney. Destilleriet byggdes och grundades 1798. Namnet tog man från floden ”The High Park” som fortfarande är vattenkällan till whiskyn. Torven som används skiljer sig en hel del från den på ön Islay, då den inte innehåller trärötter, vilket gör att rökigheten blir annorlunda.

Magnus Eunson startade produktionen. Läget var optimalt om man ville destillera illegalt och samtidigt hålla uppsikt efter skattmasen. Historien gör gällande att Magnus var vaktmästare på kyrkan och brukade gömma whiskyn under predikstolen. Detta är högst osäkert, troligen var han istället en del i dåtidens ö-maffia.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.