Stockholm Beer & Whisky Festival 2015

Bilder från vänster: Old Pulteney Ambassador Choice, Sayumi Oyama omgiven av Whiskytower, Hven Tycho’s Star

Vi på WhiskyTower besökte för två veckor sedan Stockholm Beer & Whisky Festival i Nacka, Stockholm.

Efter att på eftermiddagen ha landat på Arlanda efter vår Skottlandsresa skyndade vi oss ut till mässområdet. Eftersom vi endast hade möjlighet att närvara på mässan under torsdag kväll, bestämde vi oss för att koncentrera oss på svenska destillerier och en Master Class med Nikka.

När vi klev in i mässhallen slogs vi av hur fantastiskt stort det var, och det stora antalet människor som gled runt bland alla öl och whiskystånden. Verkligen välorganiserat med allt från det utmärkta programbladet till informationsdisken. Vi gick igenom kartan och ringade in de stånd där BOX, Smögen, Hven, Tevsjö och Thorslundkagge fanns, för att sedan försöka besöka dem en i taget för en pratstund och för att prova deras whisky.

Först ut var BOX där vi fick en pratstund med bland annat destillerichef Roger Melander. Vi ville givetvis prova BOX Festival 2015. En elegant, rökig och komplex whisky som återigen visar att destilleriet är på väg mot något stort. Roger berättade att han var verkligt nöjd med den, och vi kan inte annat än hålla med. Den var en av kvällens höjdpunkter smakmässigt! Den kommer vi att recensera vid ett annat tillfälle.

Vårt samtal med Roger och Hasse Nilsson gled av förklarliga skäl även in på Skottland och inte minst Campbeltown som vi nyss besökt, och Roger bekräftade att den chef som representanter på destilleriet påstod hade varit där, verkligen var han. Vi pratade även om det nya samarbetet med ett Islaydestilleri som BOX inlett i o m privatfaten från den skottska ön. Hasse berättade att de hade haft en fantastisk respons och att väldigt många hade beställt de nya privatfaten. En sak som hedrar BOX är att de under mässan hade alla framstående personer närvarande bakom disken, inte som en del andra, där man ”hyrt in” personer för att representera företaget. Då det var många som pockade på destilleriets representanter sökte vi oss vidare i hallen.

Frida Birkehede visar stolt upp sin utvalda whisky

Vi styrde därefter stegen mot Smögen, men på vägen stötte vi på den alltid lika trevliga Frida Birkehede (från Änglarnas Andel), som stolt visade oss sin och David Tjeders utvalda utgåva av Old Pulteneys – Ambassador’s Single Cask. Man kunde initialt skönja frukter såsom päron och gröna äpplen som bidrog till härliga söta toner. Där fanns även mer kryddiga toner såsom kryddnejlika. Paradoxalt var den samtidigt salt, så att det blev en kamp mellan det söta och det salta på ett underbart sätt. Eftersmaken ville aldrig ta slut, utan den kom som i vågor i gom och tunga. Man kunde lätt föreställa sig havet. En riktigt bra dram! Grattis säger vi från WhiskyTower till Frida och David!

Väl hos Smögen fick vi förmånen att smaka deras Sherry Project 1:3 som var en härlig rökig sherrybomb. I doften upplevde vi röken som torr och tämligen snabbt avtagande, vilket ger plommonen och aprikoserna mer plats allt eftersom. Samtidigt fanns där en söt kladdig marmeladdoft i bakgrunden. Smakmässigt var den oljig med en torr rökighet. Komplexiteten visade sig när röken stillats, då först frukter och bär kom fram i form av övermoget äpple och hjortronsylt. Allt avslutades med en sträv fruktighet som övergick i en stilla nötig omfamning. Mycket trevlig. Den utgåvan hade tidigare samma dag släppts på Systembolaget via så kallat webbsläpp och hade sålt slut på 1,5 sekund! Tyvärr var inte Pär Caldenby där just då, så vi fick inte möjlighet att träffa denna otroligt skickliga whiskytillverkare.

Sayumi Oyama – Europarepresentant för Nikka Whisky

Tyvärr hann vi bara hälsa helt kort på alltid lika trevliga Johan Thorslund från Thorslundkagge, innan vi var tvungna att hasta iväg till Master Class med Nikka Whisky. Det var en riktigt givande och trevlig Master Class som destilleriets europarepresentant Sayumi Oyama höll för oss. Vi fick en historisk tillbakablick på hur japanerna först upptäckte whisky, samt hur Nikkas grundare Masataka Taketsuru var banbrytande och skapade det första destilleriet 1923 och hur han sedan skapade Nikka. Vi fick veta att Sverige är Nikkas största marknad i världen! Sedan fick vi sätta näsa och smaklökar i gungning med 6 olika whisky med helt olika tillverkningssätt. Det som vi bjöds på var All Malt, Yoichi, Pure Malt Black, Coffey Malt, Miayagikyo samt From the Barrel. En både givande och trevlig Master Class!

Nikka provning – All Malt, Yoichi, Pure Malt Black, Coffey Malt, Miayagikyo och From the Barrel

Efter Nikkaprovningen hade vi endast ca 1,5 timme kvar innan mässan stängde, så vi fick skynda oss till nästa planerade besök som var Hven. Här träffade vi mycket trevliga representanter för destilleriet. Vi passade på att testa deras kommande whisky Tycho’s Star som släpps den 1 december. En trevlig och lättdrycken whisky. Vi hann även med att prova Seven Stars no.3 som verkligen föll oss i smaken! Dessutom hade vi ett långt och givande samtal med den mycket trevliga Camilla Ericsson angående Svensk whisky och hur samarbete mellan destillerier i Sverige fungerar. Ett mycket trevligt besök!

Jonas Larsson, grundare och ägare till Tevsjö Destilleri

Efter det långa besöket hos Hven hann vi tyvärr bara med ett besök till och det blev Tevsjö Destilleri. Här fick vi förmånen att träffa den trevlige Jonas Larsson som lät oss prova deras råsprit. En bra new make, dock inte i klass med BOX som kanske gör världens bästa råsprit. Vi hade ett trevligt samtal och vi lovade att besöka dem i Järvsö.

Beppe och Kent framför BOX nya Islay-ankare

Avslutningsvis kan vi konstatera att världens största whiskymässa är väl värt ett besök. Marianne Wallberg har skapat en fantastisk möjlighet för oss som älskar whisky, att på ett trevligt och bra sätt komma i kontakt med andra likasinnade och de många leverantörer som finns. Vi lärde oss också att nästa år boka in oss en hel helg – då de få timmar vi hade i år var alldeles för lite. Vi återkommer därför nästa år!

1 tanke på “Stockholm Beer & Whisky Festival 2015”

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.