Springbank 15 YO (46%)

springbank-15-years-oldDenna vecka har vi recenserat en favorit till oss på WhiskyTower. Nämligen Springbank och deras 15-åring. Vi tycker att det var extra intressant då vi om två månader kommer att besöka Springbank. Den resan och vad som vi kommer vara med om kommer ni kunna följa på vår facebooksida. Så följer ni inte oss redan på facebook är det dags att gå in och gilla vår sida. Ni hittar oss här

Doft
Beppe: Mmmm, en ljuvlig doft. Russin och torkade frukter, allt inlindad i en subtil rökdoft som jag verkligen gillar.

Kent: Ja, den är verkligen trevlig. Lätt rökigt och mycket fruktigt. Jag upplever att det är mörka frukter. Det finns en djup doft där som hämtad från en djup jordkällare och som mullrar fram. En mörk mustighet på något sätt.

Beppe: Anar också söta nötter, äpplen och citrus. Det finns en försiktig doft av blommor och vanilj som tittar fram. Detta lovar mycket!

Kent: Håller med om blomdoften som nu börjar komma fram. Intressant med dessa lite subtila söta dofter såsom blommor och citrus som tränger sig fram i all mörk mustighet. Intressant och trevlig doft!

Smak
Beppe: Springbankröken är inte en påträngande rök som hos många Islay-whiskies. Det är en mer balanserad rök som förhöjer smakerna.

Kent: Precis, men ändå blir röksmaken mer markant än rökdoften. Här blir den tydligare där den omges av läder och tobak.

Beppe: Ja, det är en komplex smak av körsbär och rök, och precis som du sa om doften är det en mustig whisky. Jag känner också tobak där tillsammans med lakrits och viol.

Kent: Precis som i doften finns det ändå subtila smaker som parfym och viss blommighet som försiktigt försöker få plats. Men samtidigt är det de dova och mörka tonerna som ek, malt, tobak och läder som dominerar.

Beppe: Eftersmaken tycker jag är lång och fylld med ek, rök och viol. När jag vattnar den så blir dessutom dessa smaker mer framträdande. Detta är en fyllig whisky att njuta av!

Kent: Ja, det är någon sorts mörk, hård och tuff baston som mullrar fram och som på så sätt röjer väg för de mer finstämda smakerna. Eftersmaken är väldigt mycket ek och rök och den ligger kvar ett bra tag i gommen, och till slut mynnar det hela ut i en nyans av parfym.

Betyg
Beppe: Jag är ju svag för detta och Springbank i synnerhet. Jag älskar Springbankröken som på sitt mjuka sätt förgyller de finstämda och försiktiga dofterna och smakerna. Allt sammanställt skapar en intressant whisky som jag kan njuta av oavsett årstid och förutsättningar. Springbank 15 får därför av mig det ypperliga betyget 8.2 och för den upp på min personliga topp av de whisky vi recenserat hittills. Helt enkelt ”Underbar”.

Kent: Ja, det här är inte en medelmåttig whisky, utan en whisky som kräver ens uppmärksamhet. En mustig, mörk och djup whisky som inte lämnar några fångar på sitt fälttåg fram över människobyn. I sitt spår lämnar den efter sig trevliga och mjuka toner av blommor, citrus och vanilj. Jag gillar också detta, men kanske de jordkällardofter och smaker som är tämligen kraftfulla tillsammans med läder och tobak tar aning för mycket plats. Jag ger den betyget 7.9 vilket lägger den högt ”Njutbar”. Priset är 1008kr på Systembolaget.

Till betygslistan, klicka här

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.