Springbank 12YO Cask Strength (54.2%)

Springbank släpper varje år en 12-årig cask strength. Den vi provar dag är 2017 års utgåva som har en ABV på 54.2%. Den finns inte kvar i Systembolagets utbud så om ni vill ha tag på en så får ni söka utomlands.

Springbank 12YO Cask Strength, 54.2%.

Doft
Kent: En härligt klassisk Springbankkaraktär med den lite skitiga bakgrunden och med en härlig ruffighet. En rökighet som bara Springbank har och som är så perfekt för den sprit man tillverkar. Alla dofter vilar på en mycket trevlig vaniljbädd kryddad med kakao. En stor mängd färsk frukt där päron står i främsta ledet. Dessutom finns nyanser av sockrade (kanderade) exotiska frukter. Känslan av jordkällare är tydlig och tillsammans med doft av russin och fikon finns det ett djup. Mörk choklad och lätt nyans av läder efter en stunds luftning. Kanske även anis/lakrits. Kaxig doft med härlig rondör.

Beppe: Jag bara älskar Springbanks skitiga, ruffa, motoroljiga karaktär. Det finns så mycket att upptäcka för den som är villig att ge sig ut på detta äventyr. Frukter av både den färska och den torkade sorten. Choklad och kaffe med friska toner av vanilj. Läder med tillsammans med Springbanks rök är bara så trevlig. En härlig och mångbottnad snok på denna.

Smak
Kent: En fet munkänsla som är rund och härlig. Återigen vanilj i botten med visst pepprigt inslag. En tydlig nyans av fet apelsinmarmelad och kanderade äpplen. Tropiska frukter med russin och fikon i främsta ledet. Plötsligt tittar citronskal förbi och i den långa eftersmaken, som är härligt intensiv, kliver torvsmaken fram med röken ringlande runt sig. I eftersmaken avslöjas dessutom riktigt njutbara smaker av läder, ekbeska och saltlakrits. Oj, så gott.

Beppe: Startar lätt kryddigt och eldigt innan röken kommer fram. Fet och oljig med en stor skopa färska frukter. De torkade frukterna kliver fram härnäst. Russin och dadlar och kanske en lätt hint av torkade aprikoser. Lätt skitiga toner som lätt bränd motorolja och krut finns hela tiden med och skänker det hela en stor portion karaktär. Eken slår näven i bordet i eftersmaken för att kräva respekt. Helt enkelt vansinnigt gott.

Omdöme
Kent: Ja, jag vet att Springbank är en av mina absoluta favoriter, vilket säkert märks i mina omdömen av whisky som kommer från detta klassiska destilleri. Men varje gång jag provar en utgåva påminns jag om varför whisky är min stora passion. Det är djärvt, det är äkta och det är kärlek. Att dessutom veta att allt görs på plats i Campbeltown i destilleriet gör mig så himla lycklig. Inget fusk, inget falskt och inget konstlat – bara ren kärlek. Denna utgåva av den årliga 12-åriga cask strenght-whiskyn är ytterligare ett bevis för att detta familjeägda whiskydestilleri i mina ögon är topp of the hill. Jag älskade detta!

Beppe: Det är något speciellt med Springbank. Ett destilleri som gör allt på sitt eget sätt och skiter i vad omvärlden tycker om det. Det är helt enkelt ren och skär buteljerad kärlek för oss whiskyälskare. Jag skriver under vartenda ord som Kent skriver ovan. Helt enkelt vansinnigt bra whisky som ligger i en klass där få andra kvalar in.

Provningsglas: Glencairnglas från Dryckesglas.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.