Scapa – Glansa (40%)

Den 4 september så släpptes Scapa Glansa i Systembolagets beställningssortiment. För er som tycker att Scapa låter bekant men inte riktigt kan placera det så är det det där andra destilleriet på Orkney, endast någon kilometer eller två ifrån Highland Park. Det som är lite roligt med Scapa är att den första destilleringen sker i en lomondpanna och den andra sker i en pot still. Scapas kapacitet ligger på 1 000 000 LPA. Scapa Glansa har först lagrats på amerikansk ek för att sedan få en slutfinish i fat som tidigare innehållit rökig whisky.

Scapa Glansa har en ABV på 40% och kostar via Systembolaget 399kr.

Scapa Glansa 40%.

Doft
Beppe: En ganska mild och len doft fylld med en stor portion frukt. Päron i sockerlag är det som sticker ut mest. Banan och fudgekola med toner av honung med en mer nyans av kryddiga försiktiga röktoner, nästan som att kolan är lätt bränd. Gräs och lätt blommiga toner finns också med i doftbilden.

Kent: Fruktigt och sött. Framförallt citrusfrukt och blandade trädgårdsfrukter i form av röda äpplen och päron. En ganska skarp kant som vittnar om en tämligen ung whisky. Efter en stunds luftning får jag hintar om persika och apelsin, men framförallt en hel del vanilj. Slutlagringen på fat som tidigare innehållit rökig sprit gör sig påmind i en underliggande känsla av brandrök. Inte på något sätt överväldigande, men ändå tydligt. I sin subtila rökiga karaktär följer även en ton av kol och svavel.

Smak
Beppe: Röken är betydligt mer närvarande i smaken. Den kommer nästan direkt. Frukten som jag verkligen gillar med Scapas destillat är mer eller mindre förpassad till skamvrån i denna utgåva vilket jag verkligen tycker är synd. Scapas destillat ska osa frukt och smaka fruktigt den här smakar tyvärr ganska blaskigt och intetsägande. Med lite välvilja finner jag frukten men den är gömd och dold av röken från finishfaten och det känns som att destillatets fruktiga kvaliteter aldrig fått chansen att skina i denna utgåva.

Kent: Röken har en tydligare plats i smaken än i doften. Den upplevs tätare och mer distinkt och ger en mjuk och varm känsla. Fruktigheten däremot går åt andra hållet. Den finns där, men är nu endast en pust i bakgrunden. Kan hålla med Sur-Beppe om att det är tämligen intetsägande. Tyvärr upplever jag den inte intressant och utmanande smakmässigt. Om jag ändå ska försöka hitta de intressanta fruktiga tonerna som jag förväntade mig när jag doftade på den, så är det citruszest och mogna äpplen som orkar igenom. Till det finns spår av smörig kola och persika subtilt bredvid frukten. Men allt är väldigt tillbakatryckt.

Omdöme
Beppe: Doften på denna Scapa är ganska ok måste jag säga. Problemet kommer i smaken som i ärlighetens namn inte är något vidare. Den känns ung och obalanserad. Rökfaten skulle överhuvudtaget aldrig blandats in då den förstör Scapas destillat. När vi besökte Scapa för lite drygt ett år sedan så smakade jag en cask strength Scapa som var ruggigt bra. Så koka bra whisky kan de på Scapa, ingen tvekan om den saken. Det är dock synd och skam att de med både Glansa och den andra nas-utgåvan Skiren inte visar det.

Kent: Håller med Beppe fullt ut i hans omdöme! Det är inte riktigt bra, framförallt smakmässigt. Lämnar denna och ser fram emot nästa släpp från Scapa med förhoppning om betydligt bättre whisky. Jag och Beppe besökte destilleriet för ett år sedan och att de har passionen och kunskapen är det ingen tvekan om, dock lyckas man inte fullt ut visa det i denna utgåva.

Whiskytower med vänner utanför Scapa distillery.

Provningsglas: Perfect Dram från Dryckesglas.

 

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.