Royal Brackla 12 YO (40%)

Royal Brackla är ett av två destillerier som får ha ordet ”Royal” i sitt namn. Det andra är Royal Lochnagar. Royal Brackla grundades redan 1812 och fungerar som en blend-pump till blended industrin. Tidigare har man gett ut en 10 årig Single Malt, men i och med Bacardis satsning på Last Great Malts, har man nu börjat producera en 12 åring, en 16 åring samt en 21 åring. Som en fortsättning i vår djupdykning i Last Great Malts har vi provat destilleriets 12-åring.

Bild tagen vid vårt besök september 2016

Royal Brackla 12 YO är buteljerad på 40% ABV och finns tyvärr inte ännu att beställa via Systembolaget.

Royal Brackla 12 YO (40%)

Doft
Beppe: Mycket frukt och blommor här. En del russin och plommon. Apelsin och citrus finns också med i mixen. Det är mycket som händer här. Ingefära och kanderade äpplen. Det finns även hintar av kaffe, choklad och marshmallows. Finns en svag hint av bränt kola djupt inne i bakgrunden som kommer fram försiktigt med en droppe vatten. En mycket trevlig doft som tåls att doftas på länge.

Kent: Lätt doft initialt som är lätt parfymerad. Nyans av torkade blommor, frukter och med en maltig grunddoft. Nötter och mandlar. Trots att den till största delen är lagrad i ex-bourbonfat är doften av vanilj och honung tämligen svag. Dock framträder smörkola men går åt det brända hållet. Sherrynoterna kommer i slutet och påminner om kokt frukt med en del kryddor, såsom muskot och ingefära. I slutet upplever jag dessutom mjölkchoklad och inslag av peppar. En trevlig doftbild.

Smak
Beppe: Otroligt balanserad whisky. Det är maltigt och fruktigt. Sherryinfluenserna är tydliga men absolut inte övervägande. Det är äpplen och apelsiner men även russin och torkade aprikoser. En droppe vatten driver fram frukten ännu mer. Dock inte mer än en droppe då den inte tål mer.

Kent: Torr mun, där söta kryddor kliver fram. Peppar, muskot, ekkryddor och torkade blommor. Choklad och fruktsötma från äpple, russin och plommon finns subtilt i bakgrunden. Honung mjukar upp doften. Eftersmaken är av mediumlängd och tämligen torr med fin kryddighet. Nu är det kardemumma och peppar som anger tonen och med hjälp av söta träiga smaker.

Betyg
Beppe: En klart trevlig whisky som bjuder på mycket trots att detta är en 12-åring och att den ligger på 40%. Jag måste bara lyfta fram den otroligt snygga flaskan som verkligen passar en ”Royal” whisky. Den är skitsnygg. Doften är riktigt trevlig men lovar lite mer än vad smaken orkar med att leverera. Den är lite tam i smaken. Dock så är den ändå en trevlig whisky. Betyget blir: 6.8

Kent: Royal Brackla är en helt ny whisky i min värld, och jag var en aning osäker på vad jag skulle förvänta mig. Men jag tycker faktiskt att det är en alldeles utmärkt instegswhisky. Jag gillar det faktum att den har ett alldeles eget uttryck i jämförelse med de andra utgåvorna i Last Great Malts serien. Den har faktiskt en unik profil av en torr och lätt fruktig single malt. Samtidigt förvånades jag av att den inte hade större nyans av sherryinslagen. Men det fungerar riktigt bra ihop med bourbonfatens inverkan. Min enda önskan är att den skulle ha haft 46% ABV för en djupare smakbild. Betyget får bli 6.7 poäng.

Provningsglas: Distillery Taster från Dryckesglas

Whiskytower med vänner utanför destilleriet sept 2016

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.