Rom – Smaknoter del 1

Vi på Whiskytower har lämnat vår comfort-zone och gett oss ut i Romvärlden. Vi inledde vår Rom-vecka med att i går publicera en intervju med Duane Dove, som är expert på Rom. Nu tänkte vi ge oss i kast med att prova, testa och recensera 25 olika romsorter under fem dagar.

Vi kommer inte att betygsätta dem i enlighet med vårt normala betygsystem, utan vi kommer istället att för varje dag välja ut den rom som tilltalade oss mest och den rom som vi tyckte var mest prisvärd. Förutom vi på Whiskytower, hade vi två gäster i form av Håkan och Patrik Näslund, som vanligtvis driver Beertower med oss under provningen.

Vi vill dessutom passa på att tacka Diageo för att ni hjälpte oss med prover till dagens provning!

Idag provar vi 3 olika rom från Diageo; Ron Zacapa 23 Sistema Solera, Ron Zacapa Edicion Negra samt Ron Zacapa XO.


Ron Zacapa – 23 Sistema Solera

Ron Zacapa 23 Sistema Solera
En blandning av rom som lagrats mellan 6 och 23 år. Tillverkad av sockerrör och lagrad på tunnor som tidigare använts till Amerikansk bourbon, Oloroso-sherry och Pedro Ximenez-viner.

Kostar 499 kr på Systembolaget.

Doft
Ekig grundton. Visst är det sött, men ändå inte överväldigande. Doft av kola och vanilj. Finns även vissa nyanser av karamelliserade nötter och torkade frukter.

Smak
Sött med tydliga bourboninfluenser. En blommig doft som övergår till kolafudge med en vaniljig sötma. I slutet finns det spår av mandelkubb och sirapindränkta frukter. Kort eftersmak.


Ron Zacapa – Edicion Negra

Ron Zacapa Edicion Negra
Innehåller en blandning av rom som lagrats mellan 6 och 23 år.

Tyvärr slutsåld på Systembolaget, men kostade 749 kr.

Doft
Komplex doft som inte upplevs så ekig som vi förväntat oss. Först upplevs den som blommig och örtig för att övergå till en mer söt karaktär. Kola, choklad och honung.

Smak
Det finns ett härligt djup. Tydlig ekbeska som balanseras av en underbar vanilj. Nötter och mandel. Karameller av den gamla goda sorten. En god och ganska lång eftersmak låter nyanserna sitta kvar i munnen en bra stund.


Ron Zacapa – XO

Ron Zacapa XO
En blandning av rom som lagrats mellan 6 och 25 år. Dessutom har den fått en extra slutlagring i franska ekfat som tidigare innehållit cognac.

Kostar 999 kr via Systembolaget

Doft
En mustig och murrig doft. XO har ett större djup än de övriga två. Söta ekkryddor av vanilj och kanel ligger i djupet och mullrar. Ovanför finns trevliga lätta dofter av smågodis (fruktgodis) och en skarp nyans av mandelkubb.

Smak
En kryddig grundsmak med sötma och frukt som motvikt. Bränt råsocker visar sig först. Därpå kliver en blommig nyans in som för tankarna till ängsblommor. Färsk lavendel bidrar till en söt kryddig ton som backas upp av smaker av choklad och kaffe. Vi upplever även att sockrigt smågodis av fruktkaraktär finns i smaken.


Sammanfattning
Ron Zacapa överraskade på oss. Det var en väl balanserad lina som absolut går att dricka “neat” och som verkligen utmanade våra doft- och smaksinnen. Att Ron Zacapa har vunnit många priser för sin rom är inte förvånande. Den produceras i Guatemala och lagringen sker högt upp i bergen. I intervjun med Duane Dove fick vi veta att rom tillverkas antingen från sockerrörssaft eller från melass, och Ron Zacapa tillhör den första gruppen.

Omdöme
Vi tyckte unisont att den som var godast och mest komplex var Ron Zacapa XO, som var mustigare och mer komplex i både doft och smak än övriga två. Men om vi dessutom tar priset i beaktande så är Ron Zacapa 23 vinnaren då den är klart prisvärdast. 499 kr för en så trevlig och välsmakande rom är otroligt prisvärt!

1 tanke på “Rom – Smaknoter del 1”

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.