Mackmyra Moment XVI (48%)

I mars 2009 så besökte Sveriges konung Carl XVI Gustaf Mackmyra. Den whisky som destillerades den dagen fylldes på Svenska ekfat i storlekarna 30, 100 och 225 liter. För att hedra konungen som nyligen fyllde 70 år så har nu Mackmyra buteljerat de faten i deras exklusiva serie moment. Moment XVI finns i beställningssortimentet och har nummer 86663. Priset är 1195kr. Alkoholhalt 48%.

Mackmyra Moment XVI (48%)

Doft
Beppe: Ettriga eldiga kryddor. Svartpeppar och chilli. Efter ett tags luftning träder snällare vanilj och honungstoner fram. Det finns en hel del fruktighet i doften och även en viss gräsighet. Små hintar av mer exotiska frukter tycker jag mig känna i bakgrunden. Det finns även en härlig ekighet i doften. Det här doftar inte illa alls.

Kent: En kryddig maltkropp med orientaliska inslag är det första som slår mot mig. Jalapenopeppar och chilli. Bakom finns örtig blommighet och läskande fruktnyanser av framförallt päron. Upplever den tämligen komplex i doften.

Smak
Beppe: Svartpeppar bombarderar tungan och gommen direkt. Det är fruktigt och pepprigt. Gröna äpplen och krusbär susar förbi. Vaniljen håller sig i bakgrunden men är ändå närvarande. En respektingivande ekbeska finns hela tiden närvarande och ligger kvar på tungan och i gommen länge. Eftersmaken är relativt lång och kryddig med en ekkaraktär som heter duga.

Kent: Oj, vad kryddigheten tar plats. I den ganska fylliga smaken har ekens inflytande verkligen tagit plats. Att det är nya svenska ekfat råder det inget tvivel om. Frukten kommer lyckligtvis som en smekning när kryddigheten har gett med sig och nu kan man skönja päron, äpple och mogen avokado. Vaniljsötma och försiktig hint av kola finns som en förnimmelse. I eftersmaken återkommer kryddigheten och ektonerna.

Betyg
Beppe: Jag måste säga att det här är det bästa jag druckit från Mackmyra. Jag är imponerad. Ett härligt ekdriv som skänker spriten en helt egen karaktär mot för de Mackmyra jag smakat tidigare. Bravo Mackmyra och Angela! Mer sånt här tack! Betyg 7.0

Kent: Mackmyra imponerar! 6.9 poäng

För att komma till Betygslistan, klicka här.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.