Mackmyra – Den svenska pionjären

Vi på WhiskyTower har varit i kontakt med de flesta av våra svenska whiskydestillerier för att höra med dem om hur de ser på det svenska whiskyundret och sin egen plats på whiskykartan. Vi kommer att under några veckor publicera en intervju med var och ett av destillerierna. I samband med varje publicerad intervju kommer ni att ha möjlighet att vinna fina priser som varje intervjuat destilleri sponsrat med (se mer om detta längst ned).

Först ut i vår intervjuserie är det banbrytande destilleriet som redan 1999 destillerade de första dropparna på Svensk mark – MACKMYRA! Sveriges första och största destilleri.

Angela D’Orazio, Master Blender, tog sig tid och svarade på våra frågor. Läs om vilket destilleri Angela skulle välja att jobba på om hon var tvungen att byta destilleri för en månad eller varför hon tycker att Mackmyra är så speciellt.

Mackmyra_AngelaPresentera dig själv och din befattning?
Master Blender /CNO; Chief Nose Officer på Mackmyra Svensk Whisky.

Hur väcktes ditt intresse av whisky?
Genom att jag åkte till Skottland o där blevo jag frälst.

Presentera ert destilleri och beskriv vad det är som gör er whisky speciell?
Vi var först ut i Svedala och gör därför en nytänkande svensk maltwhisky och på ett progressivt sätt. Det som gör oss speciella är många saker: vi var först, vi tolkar och använder, i den mån det är möjligt, svenska råvaror (dvs vatten, malt, torv, enris, jäst, en del tunnor och en del viner), vi mognadslagrar whiskyn i en gammal gruva, vi har en stor del kvinnor som jobbar och tillverkar whisky. Vi som jobbar med Mackmyra är eldsjälar, väldigt kunniga och inte nördar.

Vilken är den bästa whisky du druckit (förutom er egna givetvis)?
Löjligt svår fråga! Har säkert 50 st på min tioitopp. Många fina fat från Glenmorangie, Ardbeg, Bruichladdich, Bunnhabhain, Springbank, Kilchoman, Highland Park, Macallan, Mortlach, Inchgower, Nikka, Cooley, Buffalo Trace, Jim Beam, Woodford Reserve… med flera.

Var tror du Svensk whisky är om 10 år?
Om alla slutar att lägga energi på att göra ner sina kollegor, kanske vi har en fin industri som samarbetar mot en ljus framtid. Hoppas det!

Om du var tvungen att byta destilleri för en månad. Vilket skulle du vilja jobba på då?
Många ställen! Jag skulle vilja jobba med många av mina nya världskollegor: med Henrik & co på Hven, på Teerenpeli och Kyrö i Finland och på nya Myken i Norge. Skulle även vilja jobba med nytänkande blenders såsom Compass Box och franska Brenne whisky. På Sullivans Cove i Tasmanien och på Yamazaki i Japan. Ni fattar, listan är lång där med.

Vilket ögonblick i din karriär inom whisky är du mest stolt över?
Kanske när Mackmyra blev Wizards of Whisky’s World Distillers 2015?

Ge oss ett bra mattips som du tycker passar till er whisky?
Sifonerad blåmögelostkräm med karamelliserad Mackmyra-rökmalt – till säsongswhiskyn Sommartid eller till Moment Bärnsten.

Hur ser den närmaste framtiden ut för er? Något ni kan avslöja för våra läsare?
Vi kommer att lansera ett kul samarbete (inom kortkort), vi kommer att släppa en ny virre (snart), vi kommer att inviga en snötopp med partners (vinter)…med mera.

Om du skulle ge våra läsare ett råd om whisky – vilket skulle det vara?
Välkommen alla (trevliga) folk att komma och besöka mig i mitt nya labb i whiskybyn kanske?

Något du vill tillägga?
Gillar du inte Mackmyra? Nehe ok. Gillar du Mackmyra? Kul!

 

Mackmyra_svensk_whiskyVill du vinna en bok och en T-shirt från Mackmyra?
Denna serie av intervjuer kommer att följas av en utlottning av reklamartiklar eller annat från varje intervjuat destilleri. Mackmyra ställer upp med en T-Shirt samt boken “Svensk Whisky” i en utlottning till en lycklig vinnare bland våra läsare.

Det enda ni måste göra för att delta i utlottningen är att på vår Facebooksida kommentera inlägget med ordet “Mackmyra”, gilla samt dela inlägget (klicka här för att komma till vår Facebooksida). Tävlingen pågår till och med onsdag nästa vecka, och vinnaren kommer att presenteras följande fredag på vår Facebooksida.

Boken “Svensk Whisky” beskrivs så här:

Svensk Whisky – En historia om groggvirke, järn och Mackmyra är berättelsen om åtta civilingenjörer som far till en stuga i Sälen och kommer hem med en revolutionerande företagsidé. Men det är också historien om 15-åringen som blev besatt av tunnor, om brukspatronen som bytte järn mot alkohol och om Povel Ramels och spanska bönders betydelse för våra smaklökar. Ej att förglömma det märkliga släktskapet mellan det världsberömda regalskeppet Vasa och Sveriges första riktiga single malt.

Skål och välkommen till en unik läs- och smakupplevelse!

 

 

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.