The Macallan Double Cask 12 YO (40%)

I morgon släpper Macallan en ny utgåva till sin core range som kommer att samsas med destilleriets två tidigare 12 åringar, The Macallan 12 YO samt The Macallan Fine Oak 12 YO. Vi har tidigare provat utgåvan Amber som ingår i serien 1824. Den serien togs fram och ersatte åldersangiven whisky, men nu har destilleriet alltså återigen tagit fram en whisky med angiven ålder, vilket gläder oss.

The Macallan Double Cask 12 YO (40%)

The Macallan Double Cask 12 YO är således buteljerad på 40% ABV och kommer att kosta 449 kr på Systembolaget.

Doft
Beppe: En ganska ekig doft som bjuder på mustiga kryddor, vanilj, russin, honung. Det är väl balanserat och ganska snällt. Det är honungssött och stora doser vanilj måste jag understryka. Efter en stunds luftning så tycker jag mig ana dofter av mossa och gräs, kanske också ett knippe blommor. Frukten växer också försiktigt fram efter en stunds luftning. Klart trevlig doft.

Kent: En tydlig doft av färsk ek med en trevlig doftbild. Oerhört balanserad och utan att något får lämna fållan och sticka iväg. Vanilj, honung, sommarblommor, russin och subtil kanel finns där, men ingen tar överhanden och alla verkar gå hand i hand, utan minsta osämja. Len doftbild helt enkelt.

Smak
Beppe: Kolan kommer först och följs av en snäll och försiktig kryddighet. Vanilj och honung kommer fram efter en stund. Sherrytonerna med russin och plommon är ganska försiktig i smaken upplever jag det som. De finns klart där men det är liksom ingen stuns i de smakerna. Det är överlag ganska snälla och beskedliga smaker.

Kent: Kola som drar åt smörkolahållet och som ackompanjeras av vanilj och honung. Sherrysötman är subtilt närvarande utan att bli tunga och mörka. Blir snarare som att de är försynta och inte vill kliva fram. Överlag tycker jag att detta är en välsmakande whisky utan att dra åt något håll, och gott så.

Betyg
Beppe: Jag vill först och främst göra klart att jag vet att man kokar bra sprit på Macallan. Inget snack om den saken. Därför är detta lite av en besvikelse för mig. Den är alldeles för nertonad och balanserad i smak och doft. Det finns ingenting som sticker ut och det gör det hela lite tråkigt. Kanske är jag lite gnällig för det är absolut ingen dålig whisky, men jag vet ju att Macallan kan så mycket bättre. Betyg: 6.3

Kent: Macallan är i mitt tycke som bäst när man ger sherrysötman mer plats än man gör i denna. Då slåss man i toppen av ligan. Här har man skapat en trevlig, god, oförarglig och välbalanserad 12 åring som är som den konflikträdda grannen och som inte vill ta för mycket plats. Och det är ju inget fel i det, men för mig blir det lite platt och lite för välstryket. Jag ger den 6.5 poäng för den är absolut njutbar, utan att få mig att slå volter.

Provningsglas: Whiskysniffer kort ben från Dryckesglas

4 tankar på “The Macallan Double Cask 12 YO (40%)”

  • Hej Andreas!
   Smakmässigt föredrar jag personligen den vanliga 12 åringen, som har en tydligare sherrysötma. Om man inte är en sherryälskare, så är nog den nya Double Cask att föredra. Den är ju dessutom en 50-lapp billigare.
   /Thornet

   Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.