Laphroaig 2006 Sherry Cask Finish 46,0% Cooper’s Choice

Denna Laphroaig från Cooper´s Choice är exklusiv för Sverige. Ett stort grattis till alla er Laphroaig-fans därute i vårt avlånga land, jag vet att ni är många. Det är en 10-årig Laphroaig som först lagrats på Amerikansk ek för att sedan få en finish på sherryfat. 417 flaskor släpps via Systembolaget den 7 juli till priset av 899kr för en helbutelj. Givetvis ingen karamellfärg eller kylfiltrering.

Laphroaig 2006 Sherry Cask Finish 46,0% Cooper’s Choice.

Doft: En härligt potent rök som bjuder på både havssälta, citrus och pyrande härlig brasa vid havet. I bakgrunden så kan en stor portion färska frukter anas, man vet att de bara väntar på att hoppa fram genom rökmolnet. Honungssötma, vanilj och mjölkchoklad dansar hela tiden omkring i doftbilden. Finishen på sherryfat har lämnat sköna spår efter torkade frukter. Dock så kan de bara anas i bakgrunden, man känner vinösa drag där. Efter en stunds luftning så bereder en härligt blommig doft med mycket citrus ut sig.

Smak: Börjar eldigt och rökigt. Ettrig pepparton på tungan. Efter ett tag så kommer lakrits och tobak fram, även en hint av choklad och mörkrostat kaffe. En mycket trevlig sälta jobbar intensivt mot honungssötma och en söt knäckig kolaton. Det är en trevligt intensiv rök som bombarderar smaklökarna. Tjärig och torvig. ibland så kikar en mycket trevlig fruktighet fram och ljuvliga citrustoner med ett uns blommor lägger sig på tungan. Eken visar sig vara av den lätta sidan men visar sina muskler i eftersmaken då den kommer fram lite mer.

Omdöme: Så här borde den vanliga Laphroaig 10YO vara. En grymt trevlig Islayrökare som levererar allt som förväntas av den, och mer därtill. Trevlig rökighet, frukt och kustsälta. Jag är mer än nöjd måste jag säga. Av finishen i sherryfat så finns det spår, dock inte alltför tydliga, det tycker jag är utmärkt för då får Laphroaigs karaktär skina desto mer. De spår sherryfatet lämnat efter sig finns där mer som ett komplement, lite som grädden på moset. En förträfflig Islayrökare detta.

Provningsglas: Whiskysniffer kort ben från Dryckesglas.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.