Laphroaig 15 YO (43%)

laphroaig-15-year-old-200th-anniversary-whisky-web

Laphroaig 15 YO skapades första gången för 30 år sedan. Då valdes tunnor individuellt ut för deras särskilt fylliga och avrundade smak, varpå whiskyn buteljerades vid en högre ”export strength” på 43%. Detta ledde till att destilleriet vann flera priser och höjdpunkten var när 15-åringen blev utvald år 2000 att ingå i den berömda ”Erskine Charity Bottling”. Totalt 270 flaskor buteljerades från en 15 årig ”single cask” och signerades av Prinsen av Wales.

Laphroaig 200th anniversary edition, har skapats på exakt samma sätt som originalet.

Doft
Kent: Den karaktäristiska rena och söta Laphroaigröken hälsar en välkommen. En söt rökdoft som på ett behagligt sätt omsluter vanilj och smörkola.

Beppe: Precis, det är rök och tjära blandat med kola och vanilj. En viss pepprighet tycker jag mig också känna.

Kent: Ja, jag gillar verkligen cigarr och tobakdoften som med sin pepprighet lyfter whiskyn. Efter att whiskyn fått lugna ner sig i glaset en stund börjar mer gräsiga toner titta fram.

Beppe: När man vattnar denna whisky så lägger sig röken och en blomsteräng öppnar upp sig. Gräs, blommor och vanilj i drivor. Underbart!!!

Kent: Håller med dig, med vatten blir det en helt annan whisky! Mer parfym och mer blommor. Trevligt!

Smak
Beppe: En vaniljig rökighet slår till mot gommen. Det är dock en snällare rök än hos 10-åringen. Tjära och peppar smeker tungan.

Kent: Ja, det är verkligen en mer balanserad rök. Om jag ser bortom röken börjar jag att tänka på Cappucino, där kaffetoner med mycket söt vanilj är framträdande.

Beppe: Vanilj, kola och fudge finns där. Med vatten tonar röken ner sig och låter blommorna och frukten kika fram.

Kent: Ja, detta är en mycket balanserad whisky som låter tydliga influenser av vanilj, smörkola, tobak och blommor få plats att glänsa.

Beppe: En relativt lång eftersmak med toner av rök, kaffe och vanilj som behagligt smeker gommen.

Betyg
Beppe: Jag gillar verkligen detta. Denna är mycket mer balanserad än 10-åringen då den har en mildare och sötare rök som omger trevliga dofter och smaker av vanilj och blommor. Intressant också på så sätt att den ändrar karaktär med vatten. Då lägger sig röken och släpper fram mer blommiga toner. Jag tycker att detta är så pass bra att jag ger den 7.5 i betyg och klassificerar den som ”Delikat”.

Kent: Hm, jag har ju haft svårt för rökig whisky ett tag, men jag måste säga att jag till viss del saknat Laphroaigens rena och trevliga doft och smak. Det här är en söt och inbjudande whisky med rena och klara dofter och smaker som skapar en riktigt bra balans med varandra. Jag är glad att jag fått smaka denna, då jag påminns om vad som fick mig på fall en gång i tiden, nämligen Laffe 10. Jag håller med dig om att det är en delikat whisky och ger den därför 7.6 poäng.

Till betygslistan, klicka här.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.