Kilchoman 100% Islay 6th edition (50%)

Idag recenserar vi en riktigt närproducerad whisky där alla delar av tillverkningsprocessen skett vid destilleriet – från korn till flaska. Odling av korn, mältning av korn, destillering, fatlagring och buteljering har skett på Kilchoman Distillery på Islay. Dessutom har man valt att ha en lägre ppm halt vid torkning av kornet så att den fått en lättare och delikatare rökighet. Första gången man lanserade 100% Islay var 2010 och sedan har en ny utgåva släppts varje år. Årets utgåva har en tilldelning till Sverige på endast 240 flaskor.

Kilchoman 100% Islay 6th edition (50%)

Kilchoman 100% Islay 6th edition har buteljerats vid 50% ABV och kostar 899 kr via systembolaget.

Doft
Beppe: En frisk och fräsch doft. Tjära och rök som är ganska nedtonad för att vara Kilchoman. Istället så kommer det fram citrus, gräs, blommor. Kustsältan med tång och sjögräs finns också närvarande. Det finns även en nästan mentolig doft o bakgrunden och toner av omogen banan. Detta doftar mycket fräscht och trevligt.

Kent: Otroligt fräsch och ljus. Nästan bubblande doftbild. Mycket citrus och citron med spår av citronmeliss. Röken och tjäran är nu i ett perfekt balans med de syrliga tonerna. Rosor kliver fram och bidrar till en blommig doft. Spår av grönt äpple och fräscht päron. Ciderkaraktär på frukten. Kan även ana en lakritston efter en stunds luftning.

Smak
Beppe: En ettrig pepprighet med efterföljande tjärig rök. Röken är snäll och inte så intensiv. Tobak och läder med klara inslag av lakrits. Sältan kommer in och ger citrusen och gräset en knuff. Det är en frisk rökwhisky som är förvånansvärt lättdrucken och jag tycker inte den behöver vatten trots de 50% ABV som den ligger på. Tycker mig även känna en slags maltig kaffesmak.

Kent: Fruktigheten tillsammans med den subtila söta röken samspelar utomordentligt. Subtilt men ändå utmanande. Läder/skinn och viss ekig krydda bidrar till ett djup där lakritstonerna tenderar att nå anis. De gröna äpplena och päronen får sällskap av de syrliga citrustonerna och nyans av apelsin. Bubblande, friskt, fräscht och otroligt njutbart! Får en hint av Springbank Local Barley, som jag också älskade. Lång eftersmak där tjäran och röken får en aning mer plats.

Betyg
Beppe: Det här är en riktigt trevlig whisky och jag tror faktiskt att det är det bästa jag druckit från Kilchoman hittills. Röken finns tydligt med men tar aldrig överhand utan den lyfter fram och kompletterar de andra smakerna. Elegant och riktigt riktigt bra. Betyg: 7.9

Kent: Oj, vilken otroligt fräsch och inbjudande whisky. Kilchoman är i denna i sitt esse och jag bara älskar det! Kan inte bli annat än ett högt betyg från mig: 8.1 poäng

Provningsglas: Nosing Copita från Dryckesglas

1 tanke på “Kilchoman 100% Islay 6th edition (50%)”

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.