Highland Park Ice 17 YO (53,9%)

Så var det då dags att avsluta vår Highland Park-vecka. Det finns väl inget bättre sätt än att avsluta det med den senaste utgåvan från destilleriet på Orkney, Ice! Highland Park Ice släpps på systembolaget torsdagen 12 maj och kommer att kosta 1999 kr.

Martin Markvardsen, Senior Brand Ambassador, säger så här om denna nyhet:

”Ice är den nyaste utgåvan från HP. 17yo 53,9% och lagrad på 100% first fill ex-bourbon fat. Faten har byggts om från barrels (200l) till hogsheads (250l) och har fått ny ek i ändarna. Det bidrar till massor av tropiska frukter såsom ananas och mango… Underbar sötma från ljunghonung och en fin touch av vanilj… rök och torv finns där i bakgrunden, men kommer fram i slutet… Den berättar historien om Niflheim, landet av frost, dimma, is och mörker och hur världen blev skapad enligt nordisk mytologi”

Highland Park Ice 17yo buteljeras alltså på hela 53,9% och kommer att kosta 1999 kr när den släpps på Systembolaget den 12 maj.

Highland Park Ice 17 YO

Doft
Beppe: Söt vanilj och peppar, lite ek. Nästan ingen rök alls i doft, man brukar kunna ana en elegant rök i Highland Park, dock inte i denna. Nötter och mango. En underbar ekbeska finns närvarande. Försiktiga blomtoner i bakgrunden. Gräs, ljung, halm finns det tydliga dofter av. Vid en försiktig vattning blir den ännu friskare och en sälta träder fram. Viol och eukalyptus tycker jag mig även ana. Det här doftar ljuvligt!

Kent: Oj, vilken härlig blandning av dofter! Allt från Båtskjul till blommor… Det finns en härlig sälta i doften som ligger som grund där många andra underbara dofter dansar. Vanilj, honung, smör, sockrade frukter, knäck och nötter. Finns även en härlig jordig ton som är en blanding av läder och fuktig ek. Skog, eller snarare barrskog. När jag doftade på denna blev jag otroligt lycklig, inte bara för att den doftar så komplext och mycket, utan för att den fick mig att förnimma en doft som jag känt under en längre tid hos vissa whiskies. När jag så fick ICE i glaset – eureka – så fångade jag äntligen upp den. Det är den doft som man får på händerna när man gnuggar de mjuka barren hos en thuja mellan händerna…

Smak
Beppe: En frisk pepprighet och havssälta är det första jag tänker på. Den bekanta ljungen som brukar finnas med i alla Highland Park finns givetvis närvarande. Vanilj och honung kommer fram och balanserar upp pepparn och sältan. Det känns ljuvligt. Den söta eleganta röken finns nästan inte alls här, kanske man kan ana den försiktig smygande i bakgrunden. Barrskog vid havet är en bild jag får i huvudet när jag smakar denna. Om jag ska gnälla över någonting så har den en ganska kort eftersmak för att vara en 17-åring kan jag tycka.

Kent: Sältan och ekbasen utgör en perfekt grund smakmässigt. De skapar balans till de mer söta inslagen från vanilj, kola och honung. Vaniljen går åt efterrättshållet. Finns i smaken även inslag av mer exotiska frukter såsom aprikos. Den pepprighet som finns bidrar till den komplexa smakbilden. Röken är otroligt subtil och låter andra smaker hålla låda. En blommig underton finns som träder fram mer i eftersmaken. Nötigt avslut med en försiktig ekbeska. Detta var väldigt trevlig att smaka på!

Betyg
Bepppe: Det här är bra. Det är grymt bra. Jag tycker dessutom att den är lite av ett bevis på att Highland Park inte alltid behöver sherryfat för att må bra. Den trivs minst lika bra i bourbonfat. Jag vill gärna se fler bourbonlagringar i framtiden. Gärna med ett lite snällare pris än denna dock. Det är ju priset som är lite tveksamt kan jag tycka. Nästan tvåtusen kronor för en 17-åring är lite väl saftigt minst sagt. Är den värd det? För Highland Park fantaster är det kanske det. För oss andra som älskar whisky och inte samlar så räcker det kanske med att köpa en dram på krogen av denna. För det är en god dram, jag lovar. Betyg: 8.0

Kent: Äntligen fick jag en HP i glaset denna vecka som fick mig att le! Visst är det dyrt, men ack så härligt att smaka på. Jag tvivlar på att jag kommer försöka köpa på mig en flaska för hutlösa 1999kr. Håller däremot med dig Beppe om att jag gärna ser fler HP som lagrats på bourbonfat. Älskar detta smakmässigt och ger den också 8.0 poäng

För att komma till Betygslistan, klicka här.

3 tankar på “Highland Park Ice 17 YO (53,9%)”

  1. Ibland undrar man hur de tänker när de prissätter en produkt…. Här tror jag att de försöker få oss att tro att det är något bättre än vad det egentligen är, bl a med hjälp av en annorlunda flaska och förpackning. Personligen tycker jag bara att det ser löjligt ut, whisky ska inte förpackas på det sättet tycker jag! Om jag köper på mig någon Highland Park så lutar det nog åt att det blir 18-åringen, den verkar faktiskt riktigt prisvärd, och jag har ju sett att ni båda gillar den. Dessutom en snygg flaska 🙂

    Svara
  2. Köp 18-åringen. Den är bra och prisvärd i Sverige. Betydligt dyrare utomlands. Om du får chansen att prova denna så gör det. Den är mycket god.

    Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.