Highland Park – Dark Origins (46,8%)

Först ut under vår HP-vecka är Dark Origins.

Namnet på Highland Park – Dark Origins, hänvisar till den smutsiga historian om Magnus Eunson. Magnus var en lokal kyrkvaktmästare som under slutet av 1700-talet bedrev en olaglig whiskyproduktion på samma plats som nuvarande destilleriet står. Han var känd för sina snillrika lösningar för att gömma sin whisky för skattmasen. Finns flera intressanta berättelser om hur han gick till väga.

Highland Park Dark Origins är buteljerad på 46,8% och kostar 549 kr på Systembolaget.

Senior Brand Ambassador Martin Markvardsen säger så här om Dark Origins:
”Dark Origins är en NAS Highland Park. Vi använder 80% first fill sherry cask och av dessa är 60% av europeisk ek. Butlejerad på 46,8% är det en kraftfull dram. Mycket sötma, fruktighet och försiktig rök. Den berättar historian om vår grundare Manus Eunson…”

Highland Park – Dark Origins

Doft
Beppe: Oj, här var det en fruktfest! Underbara söta mustiga frukter med en viss nötighet. En elegant rök slingrar sig runt de övriga dofterna som ett stöd för att ge en extra dimension. Vanilj, russin och torkade aprikoser doppade i choklad. En härlig oljig doft.

Kent: Inte så dumt! Sherryfatens inverkan är tydlig i doften. Mörk choklad och körsbär bokstavligt hoppar ut ur glaset. Under dem finns fikon, ljunghonung, en fräsch nötighet och runt allt en subtil touch av rök.

Smak
Beppe: Det första jag känner är en kryddighet av peppar och kanel. Vanilj blandat med kaffe och apelsinchoklad kommer sedan för att släcka ner kryddorna. Det är mustigt och oljigt med syltade frukter. Den har en lång eftersmak. Betydligt längre än många åldersbestämda whiskys. En underbar fruktighet och pepprighet som ligger kvar länge på tungan.

Kent: Håller med om att det blir mer kryddigt i smaken. Visserligen börjar det sött med chokladöverdragna körsbär, men ganska snabbt övergår allt till en fet, kryddig och mer fruktiga toner. Kryddpeppar och vitpeppar bränner härligt på tungan. Kryddigheten bidrar till en värmande känsla som jag verkligen gillar. Rökigheten är som störst i mellanregistret där den kommer och nitar dit dig en aning, för att i slutet ebba ut. Kryddigheten bidrar till en lång eftersmak, där man har kvar smaken ganska länge. Inte dumt, inte alls dumt!

Betyg
Beppe: Det här är en bra whisky. Det är till och med en riktigt bra whisky. Den är nog den rökigaste Highland Park släppt men det är ju så otroligt välbalanserat och elegant. En lång eftersmak som ligger kvar på tungan länge och kittlar. Det är otroligt bra! Betyg 7.6

Kent: NAS eller inte NAS… När det kommer till Dark Origins spelar det absolut ingen roll, för det här är bra! Den har en balans som ser till att hålla alla tentakler inom ramen, men ändå finns där en uppnosighet som spretar och bidrar till att hålla mitt intresse vid liv. I denna NAS får man båda sidor av en ung malt: Å ena sidan har den en hetta som man sällan ser hos en äldre maltwhisky. Å andra sidan har den, den unga whiskyns torv rök som är mer jordnära och blommig som man inte heller ser hos äldre whiskies. Jag gillar detta och ger den 7.5 poäng

För att komma till Betygslistan, klicka här.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.