The Glenlivet Creag an Innean Single Cask (61.2%)

Den 5 maj så släpptes en till single cask från The Glenlivet exklusivt för Skandinavien. Namnet Creag an Innean kommer från en gammal smugglarväg mellan Glenlivetdalen och Pearth där det transporterades illegal sprit från högländerna ner till städerna för att säljas. The Glenlivet Creag an Innean single cask har lagrats på en sherry butt i 14 år och har en finfin ABV på 61.2% vilket är fatstyrka. Den är heller inte kylfiltrerad. Priset för denna butelj ligger på 1500kr och det finns fortfarande ett par buteljer kvar på Systembolaget. Du hittar den HÄR.

Vi intervjuade Master Distiller Alan Winchester förra året. Du hittar den intervjun HÄR.

The Glenlivet Creag an Innean Single Cask (61.2%)

Doft
Beppe: Kraftfull och kryddig snok. Givetvis bidrar den höga alkoholhalten till detta. Nötter och kaffe tillsammans med gräs, mossa, halm och citrus. Det är ingen sherrybomb men sherryfatet har ändå lämnat tydliga spår efter sig. Efter en ganska så rejäl nedvattning så kommer blommor fram och faktiskt så stiger kaffetonerna fram ett par steg och har med sig trevliga vaniljtoner. Eken kommer fram tydligare och hintar av lakrits och russin stiger fram med stora steg. Detta är sannerligen en mycket trevlig whisky att dofta på.

Kent: Oj, här pratar vi djup! En kryddig inledning från den höga alkoholhalten, sen kommer härlig vanilj toppad med både apelsin- och citrusskal. Krämig kaffelatte i ett härligt samspel med en nötig underton. En inte för tydlig ton av både russin och plommon som drar åt marmeladhållet finns där bakom och ger allt en tyngd. I slutet dras tankarna till naturen och framförallt en sommarskog, där barrträd slåss med mossbevuxen björk. En härligt djup och intressant doftbild. Otroligt inbjudande.

Smak
Beppe: En snäll kryddighet inleder, nästan direkt så kommer lakritsen och kaffet som fanns i doften och hälsar på. Grymt trevliga fruktiga toner med såväl äpplen som päron och klibbig apelsin. De mer torkade frukterna med russin, fikon och aprikoser finns också med i smakpaletten. Den tål mycket vatten och jag upplever det som att ju mer jag vattnar den desto mer frukttoner kommer fram. Eken ligger i bakgrunden och ruvar hela tiden. Den kliver faktiskt aldrig riktigt fram utan finns bara märkbart närvarande. Eftersmaken är på något märkligt sätt både klibbig och frisk på samma gång. De mer färska frukterna bidrar till friskheten och de mer torkade frukterna står för de mer klibbiga och mustiga inslagen.

Kent: Fruktigt av både färska såsom torkade varianter. En härlig kompott där nyplockade päron och äpplen delar bytta med torkade russin och fikon. Dessutom finns en trevlig smak av plommon. Zest från apelsin och citrus ger en distinkt ton som rimmar otroligt bra med smak av nötter och krämig vanilj. Inte så kryddig i smak som jag trodde efter att ha doftat på den, men kryddigheten finns där alldeles lagomt mycket. Jag skulle vilja beskriva Creag an Innean som en frisk whisky, men med tyngd i bakgrunden. Där finns kaffeböner och en trevlig nyans av lakritsrot. Eftersmaken är lång och den ligger perfekt i munnen och mullrar fram i böljande vågor. Gött!

Omdöme
Beppe: En grymt bra och trevlig single cask från The Glenlivet. Här visar de verkligen vilken klass de kan uppnå på detta destilleri med sin anrika historia. Jag har lite svårt för instegsutbudet från The Glenlivet. Deras serie Nadurra, 18-åringen och 21-åringen håller grymt hög klass men denna single cask och förra årets Coupar Angus (som det fortfarande finns några flaskor kvar av hos systembolaget) är sannerligen grymt bra whisky. Här har Alan Winchester hittat ett smaskigt fat för oss i Skandinavien. Jag hoppas att det verkligen inte det är det sista. Han får mer än gärna buteljera fler och skicka hit.

Kent: Jag blir glad när jag får smaka en så här härlig Single Cask. Den är frisk och pigg, men samtidigt utmanande och djup. Det faktum att den fått behålla sin fatstyrka ger den extra liv och det blir helt enkelt så mycket mer intressant. En whisky av hög klass som visar att riktiga guldkorn finns i lagerhusen. Ser redan fram emot nästa intressanta släpp från ett av världens största destillerier.

Provningsglas: Whiskysniffer kort ben från Dryckesglas

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.