Glengoyne 21 YO (43%)

Vi besökte destilleriet Glengoyne för två år sedan. Ett mycket välvårdat och vackert destilleri. Grundat 1833. När vi skulle ta en gruppbild (se längst ned i artikeln) befann sig vår kamera i lowlands och vi själva i highlands. Det är nämligen så att den väg som passerar vid destilleriet anses vara gränsen mellan highlands och lowlands. Själva destilleriet ligger i södra highlands och lagerhusen ligger i lowlands.

Vi har provat Glengoyne 21 YO som har lagrats 21 år på sherryfat och som är buteljerad vid 43% ABV. Den kostar 1151 kr på Systembolaget.

Glengoyne 21 YO (43%)

Doft
Beppe: En tung söt snok som skriker sherrylagring. Torkade frukter såsom russin, aprikoser och plommon. Apelsin, kaffe och kakao. En honungssötma och även blommiga dofter finns det gott av och likaså kanel och ingefära. En mycket trevlig doft på denna.

Kent: En djup sherrysötma slår an tonen. Härliga torkade frukter slåss för att ta plats. Russin, torkade aprikoser och dadlar gör omedelbar entré. En härlig kryddighet finns som drar åt kanel, ingefära och nejlika. Spår av grapeskal och apelsinskal finns i bakgrunden och även en touch av läder. Härligt som sagt!

Smak
Beppe: En honungssötma som krigar med en pepprighet är det första som kommer fram. När pepparn lagt sig så kommer det fram russin, apelsin och kakao. Kaffe och mörk choklad finns det också gott av. En härlig ekkaraktär finns hela tiden närvarande. Den lever kvar hela tiden ända tills eftersmaken klingat ut, och den är lång och mycket trevlig.

Kent: En fyllig mun som är tämligen oljig. Honung- och sherrysötma ligger som en bas och ovan hittar man en kryddig ton av kanel, ingefära och kakao. Vanilj och apelsinskal finns i ett lättare lager. I eftersmaken framträder faktiskt en ton av lakrits, tobak och en djup ekighet. Komplext och härligt.

Betyg
Beppe: En mycket trevlig 21-åring till ett vettigt pris. Sherrylagringen är tung i denna så gillar du sherrylagrad whisky så lär du inte bli besviken. Jag gillar ju det så det blev inte jag. Härlig snok och smak och bra pris. Vad väntar du på? Betyg: 7.7

Kent: Denna 21-åring är precis i min smak. Tung sherrysötma möter ekig bas. Intressant och utmanande. Betyget blir riktigt högt – 8.0 poäng.

Provningsglas: Portoglas från Dryckesglas

Wiskytower på besök hos Glengoyne Distillery

1 tanke på “Glengoyne 21 YO (43%)”

  1. Jag köpte en Glengoyne 21 till kirurg Anders Elliott, Karolinska universitetssjukhuset, som räddade livet på min fru, barnens mor. Jag visste inte vad Anders tyckte om, skickade SMS och frågade den kände kirurgen Louis Riddez som befann sig i norra Finland och fotograferade björnar. Jag läste nyss er recension och blev nöjd. En trevlig historia om kirurgi och whisky.

    Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.