Glenfarclas 10 YO (40%)

Som vi nämnde i samband med måndagens intervju med Callum Fraser (klicka för länkning) från Glenfarclas Distillery, så kommer vi under denna vecka testa och recensera 4 av destilleriets utgåvor, nämligen Glenfarclas 8, 10, 12 och 15 åring. Dessutom kommer vi i samband med recensionerna av 10, 12 och 15 åringarna att få del av Callum Frasers egna smaknoteringar, då dessa ingår i destilleriets ordinarie sortiment.

Igår recenserade vi, den numer utgångna 8 åringen, och den ansåg vi vara lite för kantig och omogen. Idag är det Glenfarclas 10 YO som gäller. Den buteljeras på 40 % alkoholhalt men lanseras tyvärr inte i Sverige. Vill man ändå komma över den så finns den att beställa på diverse utländska whiskysidor för strax under 400 kr.

Notera att Callum Fraser har bidragit med sina doft och smaknoteringar på Glenfarclas 10.

Doft
Kent: Doften är initialt en kombination av torkade frukter (russin och sockrade apelsiner), sött smågodis och varm krydda i form av kanel och muskot. Den för mig bekanta sherrynyansen lösningsmedel (!?) är där tillsammans med röda bär: jordgubbar, hallon och torkade körsbär. Finns även en trevlig nyans av vaniljek i bakgrunden. Visst är detta ett steg upp doftmässigt gentemot 8 åringen vi recenserade igår.

Beppe: Smörigheten finns fortfarande där. Granskogen likaså. En fotogenaktig doft tycker jag mig känna. Bröd och sirap. Russin och choklad och blommor med en touch vanilj. Till skillnad från 8-åringen så är newmakedoften nästan helt borta. Den är fortfarande ung men inte lika oborstad.

Callum Fraser: Frestande maltiga sherrytoner kombinerat med en härlig delikat rökighet. Genom att värma glaset i handen släpper man loss subtila julkryddor, honung, vanilj och päron.

Smak
Kent: En krämig och rik känsla med sherrytonerna av frukter som känns nypressade och saftiga. Godiset finns även i smaken tillsammans med en kryddighet. Kryddigheten går åt muskothållet med en touch av ingefära. Efter en stund öppnar den upp sig och nu kommer en sötma från saftiga plommon. Eventuellt är det pistagenötter jag känner där i bakgrunden. Eftersmaken som är medellång innehåller farinsocker och en aning eksmak som övergår i viss bitterhet i slutet.

Beppe: Samma sak i smaken som i doften. Ungheten är nästan borta. Till skillnad från 8-åringen så har en tydlig pepprighet tillkommit. Vanilj och russin med en syltighet. En liten hint av ekbeska tycker jag mig känna. Kanel och äpple och var jag tror är röda vinbär.

Callum Fraser: Delikat ljus med en aptitretande kombination av maltighet, rökighet och sherrysötma. Inslag av torkad frukt, vanilj, kanel och kryddnejlikor kittlar smaklökarna. Eftersmaken är lång, smidig och kryddig, med en läcker kvardröjande rökighet.

Betyg
Kent: Detta är ytterligare ett steg framåt mot full mognad. Igår recenserade vi 8 åringen som var kantig och kändes ofärdig. I o m Glenfarclas 10 har vi tagit några steg i rätt riktning. Nu är det lite mer balans mellan dofter och smaker och allt börjar så sakta rimma med varandra. Ännu finns det en viss omogenhet i den totala upplevelsen, och det ska därför bli intressant att se vad 12 åringen kan prestera. Jag ger Glenfarclas 10 tre pinnar mer i betyg än 8 åringen, vilket innebär att den hamnar på 6.0 poäng

Beppe: Ett stort steg framåt om jag jämför med åttaåringen. Dock ingen smaksensation. En ok whisky som duger de dagar du vill dricka en whisky men inte sprätta en dyrare flaska. Betyg 5.9

För att komma till Betygslistan, klicka här.

3 tankar på “Glenfarclas 10 YO (40%)”

  1. Bättre och bättre dag för dag….. De orden passar nog väldigt bra den här veckan. På fredag handlar det ju om en riktig tungviktare, (enligt mig i alla fall…)

    Svara
    • I den här prisklassen kanske Glenfarclas Heritage är ett bättre alternativ. För 325 kr på Systembolaget är ju den ett riktigt kap!

      Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.