GlenDronach 8 YO Hielan’ (46%)

Nr 2 i vår GlenDronach-vecka är GlenDronach 8 YO Hielan’. I måndags publicerade vi en intervju med Destillerichef Alan Mc Connochie (länk) och igår recenserade vi Peated.

Alla GlenDronach buteljeringar i kärnportföljen har smek- eller tillnamn och man hymlar inte med åldersbeteckningar. Hielan’ är inget undantag. Namnet är högskotsk slang för ”highlander”, och åldern är åtta år. Hielan’ blir den yngsta medlemmen i portföljen och är en blandning av dels distinkta sherryfat (oloroso och PX) dels bourbonfat.

GlenDronach 8 YO Hielan’ är buteljerad på 46% och finns att beställa på Systembolaget för 499 kr. Nigab som är leverantör av GlenDronach har mer inromation om Hielan’ på sin hemsida. Klicka här för att läsa mer.

GlenDronach 8YO Hielan

Doft
Beppe: Päron och vanilj. Ungdommen känns, dock inte på ett oangenämt sätt. Efter ett tag så gör sig färska bär påminnd. Även en viss blommighet öppnar sig. Det doftar en ung whisky med stort potential. En viss gräsighet och jordighet tycker jag mig förnimma. Efter att har luftats ett tag så framträder blommigheten ännu tydligare.

Kent: Det första jag känner är en svag nyans av bränt gummi, ungefär som när man ”driftar” med en bil och spinner loss. Sedan blir det mer vanilj och en nyans av saltlösning. Låter kanske konstigt men det är inte dumt, inte alls dumt. Något får mig att tänka på druvor och vitt vin som en bakgrunds doft. Längst fram på scenen står stenfrukter såsom persikor och nektariner och sjunger tillsammans med en saftig maltig ton av korn och nötter som en bakgrundskör. Som doa-kör framträder svaga citrus och apelsin toner indränkta i urvattnad lönnsirap. Visst är det ungt och visst finns en omogenhet där. Men det gör liksom inget då även omogenheten bidrar till karaktären. Och i Hielan skulle jag inte vilja vara utan den.

Smak
Beppe: Ungdomen finns det även spår av i smak. Gräs, vanilj och blommor. Det finns även spår av chocklad och nötter. En ganska så subtil pepprighet känns i gommen. Detta är klass för att bara vara en 8-åring. Eftersmaken sitter som förväntat inte kvar länge men det är ju faktiskt bara en 8-åring vi snackar om.

Kent: Smaken är initialt mjuk och lätt. Mycket maltig, mycket korn, tung och söt. Oerhört fruktig på ett lågmält sätt, då det finns massor av subtila citrustoner, trädgårdsfrukter, stenfrukter och till viss del även tropiska frukter (ananas och persikor). Jag vet att denna inte är rökig, men trots det upplever jag en jordnära ”rubber-on-road” rök… Svagaste punkten är eftersmaken som blir lite platt och intetsägande och alldeles för kort. En kanelpepprighet tillsammans med söt citrus övergår i eftersmaken till en fruktig uttorkning. Men trots eftersmakens svaghet måste jag medge att jag gillar detta!

Betyg
Beppe: En stor eloge till GlenDronach för att faktiskt ge ut en åldersbestämd 8-åring. Vet inte om det finns någon annan? Ungdomen finns där men endast på ett småbråkigt bra sätt. Den här slår faktiskt många 12-åringar tycker jag. Betyg: 6.5

Kent: En yngre malt – Ja, men inte nödvändigtvis på ett dåligt sätt. GlenDronach 8 Hielan är tillgänglig, intressant, kraftfull och subtil. På något konstigt sätt välbalanserad i sin obalanserade utformning… Den är en whisky som ogenerat lutar sig mot kvaliteten på ingående råsprit och utan krusiduller på sin unga ålder utan att skämmas. Det är inte den bästa whiskyn jag provat på långa vägar, men det är en tuff och intressant ungdom – å jag bara gillar det. Av mig får den 6.7 poäng

För att komma till Betygslistan, klicka här.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.