Duell: Longmorn 16YO vs Longmorn 16YO

I slutet av förra året så ersatte Chivas Brothers den gamla Longmorn 16YO med en ny. Tillsammans med den så tillkom också två nya Longmorn. Longmorn the distillers choice som inte har någon åldersangivelse (en nas) och Longmorn 23YO. Denna “makeover” av Longmorn inriktar sig på den mer lyxiga marknaden. Den nya versionen av Longmorn 16YO är buteljerad på 48% ABV och finns tillgänglig på Systembolaget där den kostar 669kr. Vi är nyfiken på att ställa den äldre Longmorn 16YO mot den nya och se vilken vi på Whiskytower föredrar. Let´s get ready to rumble…

Den gamla mot den nya.

Rond 1. Doft:
Till en början så är de två faktiskt svår att skilja åt då de är otroligt likavarandra doftmässigt. En aning mer smörig ek kan jag ana i den äldre utgåvan. I den nya kan man ana ett uns mer sherry, dock så tycker jag det är marginellt. Lite mer drag av tobak och gröna äpplen i den äldre istället. Den första ronden slutar oavgjort då de båda har en mycket trevlig doftbild och då det inte skiljer sig åt varandra så mycket.

Rond 2. Smak:
Longmorns har en underbar kryddiga fruktighet som verkligen är trevlig. I smaken tycker jag mig märka aningen mer sherrytoner i den nya utgåvan. Det finns lite mer drag av kaffe och russin i den. Den äldre har mer klassiska drag av ex-bourbonfat med mer kryddiga vaniljtoner och där de färska frukterna får aningen mer spelutrymme. Det hela är en smaksak och jag vill understryka att det är inte stora skillnader mellan de två. Longmorn 16YO är en högklassig whisky men skulle jag tvingas välja så vinner den äldre denna rond.

Rond 3. Omdöme:
Longmorn 16YO är ju en grymt bra whisky i bägge dessa utföranden och det är inte stora skillnader dem emellan. Jag hade faktiskt förväntat mig att skillnaden skulle vara större. Det är svårt att utse en vinnare då skillnaden mellan de två är marginella. Hade jag en helbutelj av de båda framför mig och fick ta med mig en hem så skulle jag välja den äldre. Dock så beror det nog mer på nostalgi då jag tycker att designen på den är snyggare. En högklassig whisky helt enkelt, både den äldre och den nya.

Provningsglas: Nosing Copita från Dryckesglas.

2 tankar på “Duell: Longmorn 16YO vs Longmorn 16YO”

  1. Kul läsning! Har själv inte kunnat ställa dem mot varann, min gamla flaska var slut innan jag köpte den nya… Båda är helt fantastiska! Men jag minns det som betydligt mindre sherrytoner i den gamla, jag skulle ha gissat att den inte var lagrad på sherryfat överhuvudtaget. Hursomhelst, Longmorn 16 är en av mina absoluta favoriter. Om någon ber mig rekommendera en riktigt bra whisky till ett vettigt pris så blir det alltid den. 669 kr tycker jag faktiskt är ett fynd för en whisky av den kalibern.

    Svara
    • Tack Jan! Kul att du gillade inlägget. Jag skulle tro att det finns en gnutta sherryfat med i den äldre utgåvan av Longmorn 16. Dock så är det mer i den nya. Jag håller med dig om att det är en grymt bra whisky, dock så gillade jag den förra förpackningen mer:)

      Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.