Deanston Virgin Oak 46.3%

Deanston Virgin Oak har ingen åldersangivelse och är således en nas-whisky. I gårdagens intervju med Derek Scott så kan ni läsa hans beskrivning av den. Den är först lagrad på ex-bourbonfat och har sedan fått en finish i 6 till 9 månader i nya fat av Amerikansk vitek. ABV ligger på 46.3% och den är varken färgad eller kylfiltrerad vilket vi på Whiskytower gillar. Den kostar i skrivandets stund 419kr via Systembolaget.

Deanston Virgin Oak 46.3%.

Doft: Den är ung och kaxig, inget snack om den saken. Det finns frukt i form av äppelkart och omogna bananer. En klar ton av citrus och hö finns också närvarande i denna oborstade yngling, kanske också ett uns gräs. Den har en stickande omogenhet över sig vilket inte behöver vara negativt men jag förstår att många kan dra öronen åt sig när de känner det. En kryddighet finns där och det är peppar, ek och kanel. Honung finns klart närvarande och lägger sig som en tunn filt över de andra dofterna.

Smak: Den är kryddig ung och den biter. Halm och citrus. Omogna bananer och äpplen. Honung och citrus lindrar något men ungheten är mycket framträdande och skiner igenom. Dock så ska jag säga att det är en fruktigt destillat som skiner igenom och det är ett bra destillat. Lätta toner av kola tillsammans med en bitighet av nyeken som bombarderar smaklökarna med en ettrig kryddighet i eftersmaken.

Omdöme: Det första jag skulle vilja säga är att detta är en modig whisky att släppa på marknaden. Den är ung, rejält ung, och det märks tydligt. 3-4 år skulle jag tro. En stunds luftning behöver den för att lugna ner sig en aning. Vatten hjälper inte så mycket. Jag vet inte riktigt vilken målgrupp man vänder sig till med denna whisky. Jag som nörd tycker att det är jättespännande med en whisky som den här, man kan sitta och sippa, analysera, tycker att newmakesmaken som skiner igenom är grymt kul och intressant. Dock så är ju vi nördar inte direkt en jättemarknad. Jag är glad att ha provat den och mig ger det mersmak av att prova mig vidare i Deanstons utbud då det är tydligt att de har en bra newmake. Dock så tror jag inte att gemene man/kvinna skulle resonera likadant. Jag tror att gemene man/kvinna förmodligen aldrig skulle titta åt en flaska Deanston igen. Därför så ska jag säga så här. Om denna utgåva är den enda ni smakat av Deanston tidigare så ge dem en chans till. Den är kul och spännande för sin unga och råa ton, dock kanske mest för oss nördar. Dock så är jag övertygad om att ett par års lagring till kommer att göra underverk.

Provningsglas: Portoglas från Dryckesglas.

2 tankar på “Deanston Virgin Oak 46.3%”

  1. Det här låter ju inte som något att spendera pengarna på….. men mitt råd till alla, prova 12-åringen och framförallt 18-åringen!!! Helt underbara båda två!!!

    Svara
    • Håller med dig Jan. Om man inte är sugen på att smaka en relativt naken Deanston som visar ursprunget så tycker jag nor att tolvan är att föredra. Dock så kan det vara kul att jämföra denna med tex 12 & 18 för en klubb.

      Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.