Deanston 18YO 46.3%

Deanston 18yo har först lagrats på second fill bourbonfat i 16 år och sedan fått en finish på first fill bourbonfat de sista 2 åren. I vår intervju med Derek Scott så beskriver han Deanston 18YO på följande sätt:

NOSE: Aromatic, floral, grassy & malty, balanced with notes of American oak, honey, tobacco & nutmeg
PALATE: Sweetness of gingerbread & barley sugar, with spicy white pepper, manuka honey & citrus
FINISH: Dry spice & honeyed ginger warmth.

Liksom de flesta andra single malterna under Burn Stewarts paraply så är Deanston 18YO buteljerad på 46.3% AVB och ej kylfiltrerad eller färgad med karamellfärg. En helbutelj kostar via Systembolaget 1230kr.

Deanston 18YO 46.3%.

Doft: En mustig härlig söt kryddighet. Skulle det vara en blindprovning så skulle jag nog tro att det fanns sherryfat med i mixen, vilket det inte gör. Kaffe och tobak tycker jag mig känna. Likaså en sötma som är honung och sirapslik. Maltsötman som var framträdande i tolvåringen finns också här. Gräs och halm med inslag av nötter. Blommor kikar försiktigt fram. Det är en djup och komplex doft som kräver tid och tålamod.

Smak: Sötma och kryddor. Honung och vanilj. Eken är tydlig men inte överväldigande. Kaffe och mustig mörk choklad kikar fram ett litet tag och likaså ett uns citrus. Kryddorna kittlar på tungan och maltsötman tillsammans med honung bearbetar smaklökarna. Kolafudge och ingefära tillsammans med eken leder oss in på den ganska långa eftersmaken. Eken stannar länge i smaklökarna. Den bittra tonen som jag kände i tolvan finns också närvarande här.

Omdöme: Efter att nu har provat tre olika utgåvor från Deanston och uppskattat dem alla på olika sätt så ser jag en röd tråd hos detta destilleri och det är den framträdande tonen av malt som de alla har och likaså den lätt bittra tonen som följer med. Det blir en spännande kombination av bittert och sött. Både denna 18-åring och likaså 12-åringen har en kraftigt ekig ton som jag visserligen gillar men jag kan tänka mig att det inte är för alla. Jag gillar denna 18-åring skarpt och den passar min smak, dock så kanske man ska passa på att smaka den på en mässa eller på krogen innan man beställer en butelj då 1230kr är ganska mycket pengar.

Provningsglas: Portoglas Talisker från Dryckesglas.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.