Caol Ila Distillers Edition 2016 (43%)

Idag provar vi Caol Ila Distillers Edition 2016. Distillers Edition är en serie whisky som släpps varje år. Det är olika maltdestillerier i Diageos ägo där man låtit huswhiskyn fått en extra smakdimension genom en finish i olika vinfat. I fallet med Caol Ila så är det ett fat som tidigare innehållit moscatelvin.

Caol Ila Distillers Edition 2016 är precis som den vanliga 12-åringen buteljerad på 43% ABV och kostar 609kr via Systembolaget.

Caol Ila Distillers Edition 2016 (43%)

Doft:
Beppe: En klart beskedligare rökighet i denna. Dock så är det en mustigare whisky. En trevlig sötma som balanserar upp den maritima sältan med tång sjögräs. Toner av lakrits och tobak finns i bakgrunden, likaså mentol och gröna äpplen. Det finns något mineraliga och kryddiga inslag som jag har lite svårt att sätta ord på. Russin och plommon tycker jag mig också känna.

Kent: Det är en härligt koncentrerad och ren whisky. Torvig och mineralisk med fruktig karaktär. Rökinslaget är precis som i 12 åringen subtil och alldeles perfekt balanserad, och går mot rökt havsfisk. Finns även en försiktig sötma som går åt apelsinmarmelad och torkade aprikoser. En otroligt ren och fräsch doftbild.

Smak:
Beppe: Tydligare rök i smaken. Peppar kittlar tungan. Havssältan krigar mot sötman från moscatelfaten på ett mycket trevligt sätt. Vanilj och honung balanserar pepparn. Vinfatens påverkan har mer satt sina spår i doften då tonerna av russin inte finns lika påtagligt i smaken, även om de finns där. Äpplen och citrustonerna har nästan fått kapitulera men finns dock kvar. Lakrits och choklad tycker jag mig dock finna ganska tydligt. En mycket trevlig whisky.

Kent: Först kommer sötman och den maltiga kroppen för att snabbt övermannas av torvröken och intensiva rena fräscha fruktiga smaker. Jag upplever den mer rökig i smak än i doft, men det är ingen nackdel. Röken drar åt det feta oljiga hållet och återigen associerar jag till rökt havsfisk. Frukten är otroligt behaglig med fräscht grönt äpple och spår av apelsin och aprikos. Sammantaget är det en balanserad, komplex och elegant smak som kompletteras av ett trevligt kanelinslag. Eftersmaken är faktiskt ganska utdragen och rund. Men ändå robust och flerskiktad. Gott!

Betyg:
Beppe: Gillar detta måste jag säga. Gillar faktiskt denna mer än den vanliga 12-åringen. Den extra lagringen på moscatelfat har satt en extra knorr och en extra dimension på whiskyn. Man kan kalla denna för en Caol Ila 12yo med en twist på. Betyg: 7.2

Kent: Caol Ila håller på att utveckla sig till en ny favorit bland Islay whisky. Jag bara älskar dess rena, balanserade, komplexa och eleganta stil. I denna Distillers Edition har man dessutom fått in en subtil ton av apelsin och torkade aprikoser med en kryddig underton av kanel som höjer upplevelsen. Av mig får den därför 7.6 poäng

Provningsglas: Perfect Dram från Dryckesglas

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.