Bunnahabhain 2006 (43%)

Ännu en flaska från den oberoende buteljeraren Gordon & MacPhail som införskaffades när vi förra hösten besökte deras butik i Elgin. Detta är en Bunnahabhain 2006 med en ABV på 43%. I motsats till de flesta unga utgåvor från detta destilleri så är denna orökt. Lagringen har skett på first fill och refill sherry hogsheads. Tyvärr så finns inte heller denna utgåva att köpa via Systembolaget.

Bunnahabhain 2006 43% från Gordon & MacPhail.

Doft:
Beppe: En underbart fruktig snok som är fylld av tropiska frukter och citrus. Influenser från sherryfaten är ganska tydliga men inte dominanta. Lätta drag av russin, mjölkchoklad, aprikoser och kaffe blandar sig in i fruktigheten på ett mycket trevligt sätt. Läder, sälta och ett uns skitighet märks bakom frukten vilket ger hela doftbilden en styrka och en egen identitet. Grymt trevlig doft på denna Bunnahabhain.

Kent: Elegant och fruktig doft. Exotiska frukter såsom persika, mango och aprikos. Lägg till färsk citrus. I grunden finns en maltig kärna med en touch av läder. Med luftning kliver mogen banan in i doftbilden. Vanilj i bakgrunden kommer också fram med luftning och bidrar med en härlig sötma som på något sätt skapar balans med sältan som också är tydlig. Verkligen en trevlig doftbild.

Smak:
Beppe: En ruff och oborstad start med kryddor och en trevlig oljighet. De tropiska frukterna ligger fortfarande i framkant men är nu kanske mer omogna. Apelsiner och citrus tillsammans med en underbar maltton. Eken är ganska pigg och oborstad han med och ger ifrån sig en ganska skarp ekkryddighet som nästan drar mot det bittra utan att passera gränsen. Sherryinfluenserna finns också med i smaken med russin och kaffe, dock så är de i smak precis som i doften ej dominanta utan blandar sig ledigt med de övriga smakerna. Lädret och den lätt oljiga skitigheten som kommer fram efter en stund gillar jag skarpt.

Kent: Söt och krämig i munnen med en massa frukter. Apelsin, grönt äpple, kiwi och citrus. Dessutom finns en ständigt närvarande smak av mjölkchoklad. Dessutom finns smak av kryddighet som drar åt kummin. Kaffebönor och rostat bröd. Inte så sherryinfluerad som jag förväntat mig efter att doftat på den, men likväl finns de tropiska frukterna där i en subtil form. Eftersmaken är ganska långt och börjar bittersött med jordnära smaker (läs läder och gräs) innan allt avslutas med vitpeppar och ek/vanilj sötma.

Omdöme:
Beppe: En relativt ung och lätt oborstad Bunnahabhain med stor karaktär. Jag gillar detta skarpt faktiskt och får jag önska, och det får jag, så önskar jag att de hade buteljerat denna Bunnahabhain med en högra alkoholhalt. Då tror jag den skulle varit ännu bättre. Dock så är den mycket trevlig som den är. More Bunna for the pepole!

Kent: En ung och mycket rolig sherrywhisky som är naken och utlämnande på ett charmigt sätt. Jag gillar denna whisky mycket. Framförallt på grund av dess nakenhet och den pulserande doft/smakbilden. Bunna har sedan jag första gången provade whisky från Islay-destilleriet fångat mitt intresse, och efter denna whisky har den kärleken stärkts ytterligare.

Provningsglas. Glencairnglas från Dryckesglas.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.