Balvenie Peat Week

Denna vecka så släpps Balvenie peat week via systembolaget. Det är något så unikt som en rökig Balvenie. Det är Balvenie peat week som släpps exklusivt i USA, Storbritannien, Danmark och Sverige. Vi har tur i Sverige som är ett prioriterat land när det kommer till lanseringar av whisky.

Balvenie Peat Week 14YO & Balvenie Peated Triple Cask 14YO.

Redan år 2001 så beslutade dåvarande destillerichef Ian Millar och malt master David Stewart att Balvenie skulle koka rökig sprit en vecka per år. Inte nog med det, man skulle använda torv från Speyside när man rökte kornet. Resultatet från detta experiment är det som nu släpps som Balvinie peat week 14 YO och som Balvinie peated tripple cask 14 YO som man hittar i travel retail-utbudet sedan i juni.

Panna och spritskåp hos Balvenie.

I våras så hade jag förmånen att tillbringa en dag på Balvenie tillsammans med andra journalister och bloggare från olika delar av världen. Anledningen att vi vart ditbjudna var just den kommande lanseringen av Peat Peek. Tidigare har ju Balvinie genomfört olika experiment med finishes i fat som tidigare inehållit rökig whisky men här handlar det om ett rökigt destillat från grunden.
Givetvis så fick vi en grundlig genomgång av hela destilleriet med tillhörande tunnbinderi som man också har på Balvenie. Nuvarande destillerichef George Campbell höll en mycket intressant genomgång om skillnaden mellan torv från Islay och torv från Speyside. Islaytorven innehåller mer rötter och växtlighet jämfört med den mer kompakta Speysidetorven som har fler beståndsdelar från trä och bark . När George demonstrerade och eldade de båda så känner man en mer sötrökig doft från torven från Islay som för tankarna till en barbecuesås. Den kompakta torven från Speyside ger mer krutaktiga dofter och är heller inte lika söt i sin karaktär.

Ovan: George Campbell berättar om torv. Under: Torv från Speysideområdet.

Under besöket så fick vi också chansen att prova alla beståndsdelar som ingår i de två olika nyheterna från Balvenie, dvs rökig Balvenie direkt från fat, både ex-bourbon och ex-sherry. Två saker tar jag med mig från den lagerhusprovningen. Det första är att rök kommer och går under lagringen. Det kändes tydligt när vi fick prova ett flertal olika ex-bourbonfat i olika åldrar. De yngre var oborstade och med en tydlig rökighet. Sedan var det som att röken nästan gick och gömde sig några år för att sedan komma tillbaka när åldern kröp över 10 år. Det andra är att helt sherrylagrad Balvenie visserligen är grymt gott, dock så finns ingenting av karaktären hos Balvenie kvar. Den är alldeles för elegant för att överleva en ren sherryfatslagring och det blir bara en grymt bra sherrybomb utan själ.

Lagerhusprovning hos Balvenie.

Balvenie peat week 14 yo består av deras rökiga destillat lagrat på first och refill bourbonfat medans peated triple cask 14 yo har lagrats på first fill bourbon, refill bourbon och sherryfat. Dock så kan jag lugna er Balvenie-älskare därute. Det är ingen rökbomb som man släpper. trots att kornet är kraftigt rökt ( ca 30 ppm) så är den färdiga whiskyn ganska så försiktigt rökig (ca 5 ppm) och man känner igen Balvinies eleganta karaktär. Under veckan kommer vi att recensera de båda här på bloggen.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.