Arran Sauternes Cask Finish (50%) & Port Cask Finish (50%)

Arran Sauternes Cask Finish och Arran Port Cask Finish är lagrade 8 år på ex-bourbonfat innan de får en slutlagring på en visserligen hemlig (men sannolikt kort, förmodligen runt 2 år) tid på Sauternes fat respektive Portvinsfat. De är sedan buteljerade på lovvärda 50% ABV och är varken kylfiltrerade eller färgade. Sauternes Cask Finish kostar 581 kr och Port Cask Finish kostar även den 581 kr via Systembolaget.

Arran Sauternes Cask Finish (50%)

Arran Sauternes Cask Finish (50%)

Doft
Beppe: Sött och sliskigt. Gräs och citrus, kanske lite inlagda päron i sockerlag. Blommor kommer fram efter lite luftning och likaså kåda. Hintar av exotiska frukter såsom ananas och persika. Trevlig doft om än lite instängd till en början. Den behöver lite luft för att öppna upp sig.

Kent: En djup, droppande och stickande doft av söt honung. Nästan så det blir vaxartat i doften. I ett djupare lager finns en solid bas av vaniljsås med touch av banan. I min näsa överraskar den då den trots alla sötsaker inte upplevs alltför kladdig eller söt. Med tid i glaset framträder en frisk doft av grön banan och kiwi. En vacker och tilltalande doft.

Smak
Beppe: Pepprig till en början. Söta karameller och citrustoner. Gräs och en svag blommighet kikar fram. Det är verkligen sött men eken ligger på lur och mullrar och håller sötman på rätt sida vägen så att det inte blir sliskigt. Eftersmaken går mot en söt torrhet och det blir nästan klibbigt i munnen. Arrans ruffhet håller sig i bakgrunden men kan anas.

Kent: Medelfyllig mun som drar åt sirapshållet. En balanserad kryddning som avtar långsamt. I dess släptåg framträder kanel och honungsgodis tillsammans med kokos, sultanrussin och lemon curd. Medellång eftersmak som inleds med en explosion av vitvinsreferenser som ger en fin balans mellan sött och surt – för att sedan ersättas av en bitter ton av ek, bränd kola och vindruvsskal som bidrar med en torrhet.

Betyg
Beppe: Det här blir faktiskt för sött för mig. En klart trevlig dram men i sötaste laget för en sur gubbe som mig. För dig som gillar söta saker så säger jag bara köp. Är du en surgubbe som jag så tror jag du bör avstå. Betyg: 6.0

Kent: Jag måste erkänna att jag gillade denna. Det är balanserat och intressant. Visst är det sött, men inte överväldigande. Mitt betyg blir 6.7 poäng


Arran Port Cask Finish (50%)

Arran Port Cask Finish (50%)

Doft
Beppe: Källardoft där rovor ligger lagrad. Torkade frukter med hintar av lakrits och mörk mustig choklad. Det finns en murrig sötma som omsluter det hela på ett trevligt sätt. Citrusen finns också där och likaså gräset. Detta doftar mycket lovande.

Kent: Vanilj som tenderar att bli en krydda. Mogen citrus, torkad frukt och nötter. Finns en touch av mandarin och fudgekola. En underton av gräs och mustiga söta inslag.

Smak
Beppe: En pepprig start som snabbt övergår till lakrits och kaffe. Honungsslungade äpplen med kanel som man ringlat vaniljsås över. Detta är mycket trevligt. Den murriga källarkänslan finns även i smaken och det gör bara det hela ännu trevligare och mysigare. Eken finns givetvis närvarande men kommer inte helt fram förens i eftersmaken då den pepprar smaklökarna med en ekig kryddighet. Peppar kommer också fram då. Det är ljuvligt.

Kent: Äpple och kryddor i en härlig kombination med kanel och russin. Öppnar sedan upp sig mer och då framträder kaffe och en antydan av päron. Arrans kornsötma lyser igenom de olika lagren och det blir riktigt, riktigt bra. I den medellånga eftersmaken framträder krossade vitpepparkorn som hettar härligt tillsammans med kryddig ek. Bakom den kryddiga delen i eftersmaken finns ”mjukgörande” spår av mjölkchoklad och vanilj.

Betyg
Beppe: Detta är mycket bra och en stark köprekommendation från mig. Ljuvligt med en finish på portvin som slipar av de ruffa hörn som Arrans sprit har utan att för den skull ta bort dem helt och samtidigt tillför en ny dimension i whiskyn. Grymt trevligt! Betyg: 7.4

Kent: Imponerande dram! Den imponerar med sina utmanande smaker och blir hela tiden intressant. Betyget blir 7.3 poäng

Provningsglas: Portoglas från Dryckesglas

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.