Arran 15 YO single cask sherry. Fat #938 (56.5%)

Vår Arran-vecka avslutar vi med en mycket trevlig whisky som överraskade oss rejält.

Arran 15 YO single cask sherry. Fat #938 som är buteljerad på 56,5% ABV. Destillerad juni 1997 och buteljerad mars 2013. Den finns tyvärr inte att införskaffa via Systembolaget, utan vill man komma över den måste man söka den på annat sätt.

Arran 15 YO single cask sherry. Fat #938 (56.5%)

Doft
Beppe: Inte så påträngande sherrytoner. Jag gissar på ett refillfat. Vanilj samsas med försiktiga toner av russin, plommon, dadlar och kaffelatte och mjölkchoklad. Dock så understryker jag att det är inga tunga dofter jag talar om. Det finns också tydliga drag av färska äpplen, päron och honung. även mer exotiska frukter kan anas. Klart kul och intressant doft.

Kent: Oj, vilken överraskning. Vart är sherrytonerna? Den börjar fruktigt med en tydlig sötma från vanilj. Visserligen finns en subtil nyans av sherryfrukter, men den är subtil som sagt. Honung och vanilj är annars huvudingrediensen med päron och röda äpplen som kompanjoner. En trevlig nyans är den av lakrits och läder som kommer med luftning.

Smak
Beppe: Peppar och en fruktig och torr klibbig fruktighet.  Blint så skulle jag nog kunnat gissa på att det här var en bourbonlagring på smaken då tonerna av sherrylagring inte är alltför tydliga. Några droppar vatten drar dock fram dem en smula tycker jag. Färsk och torkad frukt står sida vid sida och kolan och honungen tittar på. Det är på intet sätt dåligt, snarare tvärt om. Det är grymt bra och klart njutbart.

Kent: Tämligen fyllig mun med söt känsla. Kryddig och utmanande. Peppar och spår av kanel/kardemumma slår med kraft. Upplever sherrytonerna en aning mer i smaken, men fortfarande subtilt och försynt. Nötig av bittermandel. Arrans vaniljsötma finns som en trygg hamn och lakrits/kaffe/läder ges plats och ger den mycket trevlig underton. Även i denna är eftersmaken medellång med en hel del smörkola, vanilj och kryddighet.

Betyg
Beppe: Jag hade förväntat mig klart kraftigare sherrytoner ska jag i ärlighetens namn säga. Dock så fick jag istället någonting annat, kanske till och med bättre och mer spännande. Grymt trevlig dram från ett inte alltför aktivt sherryfat. Betyg: 7.6

Kent: Detta var otroligt intressant. En sherrylagrad whisky som smakar som en bourbonlagrad whisky… I ärlighetens namn hade jag haft stora problem att säga att detta är en single cask från ett sherryfat vid en blindprovning. Måste varit ett refill-fat som den legat på. Jag bara älskar när jag överraskas på detta sätt. Dessutom är den riktigt bra! Jag ger den 7.6 poäng

Provningsglas: Portoglas Talisker från Dryckesglas

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.