Ardbeg – Twenty One (46%)

Ardbeg – Twenty One, en specialutgåva för Ardbegs kommittémedlemmar till minne av den mörka tiden i mitten av 90-talet, kommer att släppas på Systembolaget den 22:a september (torsdag).

I mitten av 90-talet hade Ardbeg en tung period. Destilleriets var slitet, och produktionen hade krympt rejält. Några få, inklusive Mickey Heads som numera är destilleriets chef, avsatte ett fåtal fat för Ardbegs framtid. Lite senare kom The Glenmorangie Company till räddning och Ardbegs framtid tryggades. Strax därefter bildades Ardbegs kommitté för att trygga destilleriets framtid. Idag består kommittén av över 120 000 medlemmar i 130 länder.

Ardbeg – Twenty One är inte kylfiltrerad och buteljerad vid 46% ABV i en begränsad upplaga. Den kommer att kosta 3499 kr på Systembolaget och säljstart är den 22 september.

Ardbeg – Twenty One (46%)

Doft
Beppe: En otrolig rökighet trots sina 21 år på fat. Sprakande brasa med färska vedklabbar av björk. Salt, lakrits och sjögräs. Rökt fisk och nytjärad fiskebod. Med lite vatten så kommer fruktigheten fram ur rökmolnet och skänker mer balans åt doftbilden. Äpplen och citrustoner blir mer tydliga med några droppar vatten. Det är en djup och mångfacetterad doftbild.

Kent: Oj, vilken rökbomb. Otroligt rökig trots 21 år på fat, vilket borde mildrat rökigheten. Det här är en fruktig whisky i grunden, med rökighet från en stor bolmande skogsbrand. Fruktigheten består av päron, äpple och apelsin som kokats ihop till en fruktkompott. En rejäl dos lakrits och mentol slår igenom rökridån och omgärdas av svartpeppar. En ekighet skapar ett respektingivande djup. Finns en söt underton av smörig kola som balanserar rökigheten på ett trevligt sätt. Några droppar vatten öppnar upp det hela och nu kommer även citrus och chokladtoner fram tillsammans med en härlig läderdoft.

Smak
Beppe: En synnerligen ungdomlig 21-åring har vi här. Jag kan bara tänka mig hur eldig och rökig denna var i sina ungdoms år. Tjäran och röken är till en början otroligt intensiv. Lakrits och tobak med tydliga inslag av läder och med ett uns nymalen svartpeppar. Lakrits och salmiaksmaker ligger kvar länge på tungan och går efter ett tag nästan mot violtoner. Fruktigheten finns där och kommer fram ännu tydligare med vatten, äpplen och päron och kanske även lite blåbär. Kola och vanilj finns klart närvarande och även hintar av honung kan skönjas bakom tjäran och röken. Eken finns givetvis också närvarande och den långa eftersmaken går mot ett torrt avslut, nästan som att ha aska på tungan.

Kent: Återigen måste jag säga: Oj! Det är så kraftigt och så mullrande att man slås till backen. En kryddighet nitar dit dig och brandröken fortsätter att hålla dig i ett fast grepp. En tjärig och fet rök som inte lämnar några fångar. Och jag bara älskar det! Där bakom finns fruktigheten och fet och smörig kola och vanilj i mängder. Som en extra krydda kommer smak av anis, tobak, läder och pepparrot. I slutet tar sötman över som en balans till den feta tjäran. Eftersmaken är lång och tämligen torr med spår av vanilj och kola med en rejäl avslutande rökpuff. Oj!

Betyg
Beppe: Det här är något helt annat än de många olika nasare som Ardbeg strött marknaden med de senaste åren. Det här är en Ardber i fornstora glansdagar. Dock så kan man ju säga att smakar det så kostar det. 3500kr går denna 21-åring lös på. Den är vansinnigt god kan jag säga men jag vet inte om den är 3500kr god. Är du ett stort fan av Ardbeg och har blivit besviken på de senaste nas-släppen så kommer du nog troligtvis att jubla när du smakar denna. Betyg: 8.1

Kent: En påminnelse om forna dagar. Ett statement om vad som tydligen finns i lagerhusen hos Ardbeg. En klasswhisky, speciellt med några droppar vatten. Islay whisky när den är som bäst. Oj, vad jag önskar att Ardbeg smakade så här fortfarande, men de senaste årens ”devalvering” via alla halvdana NAS-are har inte hållit samma klass. 8.3 poäng från mig.

För att komma till Betygslistan, klicka här.

2 tankar på “Ardbeg – Twenty One (46%)”

  1. Intressant att producenterna som ska förklara det relativt höga priserna på NAS flaskor säger; oavsett NAS eller icke så är det kvaliteten man betalar för. Nu har vi en åldersangivet flaska som nästan kostar 4 ggr mer än senaste committee release. Frågan är om kvaliteten är 4 ggr bättre eller är det bara för att det är åldersangivet som man kan ta 4 ggr mer betalt?

    Svara
  2. I fallet med Ardbeg så är det nog flera faktorer som spelar in skulle jag tro. De har inte mycket gammal whisky i lagren. De är otroligt hajpade och populära så de kan ta mer betalt för det är ju så enkelt att det handlar om tillgång och efterfrågan. Jag gissar att det inte kommer att finnas någon av de 600 flaskorna kvar på Torsdag eftermiddag.
    Om den är fyra gånger bättre är upp till var och en att bestämma själv. En grymt bra whisky… 3500kr bra… Tveksam.

    Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.