Andreas Magnusson – Whiskyförmedlare med perspektiv på livet

AndreasMagnusson
Andreas med sina älskade barn

 

Andreas Magnusson, ägare till Svensk Whiskyförmedling, är en man som tvingats till att se med perspektiv på tillvaron och livet. Redan vid 25 års ålder drabbades han av en infektion i hjärtat, som föranledde att han fick tillbringa 1 vecka på intensivavdelningen på thoraxkliniken i Uppsala. Aggressiva streptokocker hade spridit sig från munnen till hjärtat under fysisk träning. En akut operation genomfördes där man blev tvungen att byta aortaklaffen och en del av aortan. Det blev totalt 6 veckor på sjukhus och med döden smygandes runt hörnet – något som har format Andreas att inte ta livet och familjen för givet.

Hjärtproblem
Många av oss som haft kontakt med Andreas på ett eller annat sätt, satte förra hösten hjärtat i halsgropen, när vi plötsligt fick veta att den gode Andreas akut hade lagts in på sjukhus. Vi fick veta det genom hans fantastiska fru Carolina, som under Andreas frånvaro hjälpte oss med svar på frågor och andra detaljer rörande whisky. Andreas berättar själv om den händelsen:

– Det var planerat att jag skulle göra om hjärtoperationen nu till sommaren då klaffen inte skulle hålla längre än så, men förra påsken började jag må dåligt och blev bara sämre och sämre ju längre sommaren led.  Trots mängder av besök på vårdcentral och akuten lyckades de inte hitta något fel. Så en natt i oktober blev jag riktigt dålig och det blev akut ambulansfärd till sjukhuset. Där konstaterades att jag behövde opereras omgående och under operationen upptäckte läkarna att den inopererade klaffen spruckit mitt itu.

Det är inte annat än att man kan höra i Andreas ord hur dåligt han måste ha mått, och jag undrar i mitt sinne hur Carolina måste ha upplevt det, vilken rädsla och skräck hon måste ha upplevt. Men denna fantastiska kvinna tog tag i de åtagande som Andreas hade via sitt bolag och gjorde det på ett fantastiskt sätt. När jag frågar hur han ser på framtiden och sitt hjärtproblem, svarar Andreas med viss ironi i rösten:

– Men nu har jag fått en titanklaff med fabriksgaranti på 144 år – så nu ska jag slippa just dessa problem något mer i alla fall. Men två akuta hjärtoperationer innan du fyllt 40 ger onekligen lite perspektiv på livet.

Hur whiskyintresset började
Andreas är i grunden historielärare och jag frågar om hur hans stora whiskyintresse började. Han berättar att allt startade en kväll under studentiden i björkarnas stad, Umeå:

– En kompis i min studentkorridor tyckte jag skulle följa med honom och jobba ideellt på Nationernas Hus i Umeå en lördagkväll, istället för att sitta hemma och uggla i min ensamhet. Och där i baren fanns det 4 whiskies, Grants, Lagavulin 16, Bowmore 12 och Laphroaig 10. Började läsa lite på flaskorna och någon där berättade lite om dem, och som den historielärare jag i grunden är, blev jag lite nyfiken på alla historier och skrönor kring whiskyn och efter att ha provsmakat Lagavulin så var jag fast.

Whiskyintresset fortsatte att växa och år 2010 hade Andreas börjat tröttna på alla möten, politik och annat inom skolvärlden som begränsade undervisningstiden och möjligheterna att hjälpa eleverna på ett effektivt sätt. Han hade under en tid funderat på grunda ett företag med inriktning på whisky och då framför allt som ett stöd åt whiskyintresserade att få hjälp att importera whisky från utlandet.

Med stöd från sin far, som är redovisningskonsult och ekonomisk rådgivare, beslutade Andreas att göra slag i saken och grundade Svensk Whiskyförmedling. När jag påstår att det måste vara en stor fördel att ha en ekonom i familjen när man blir företagare, svarar Andreas med glimten i ögat:

– Visst är det så, och jag hade inte startat bolaget om jag inte hade haft stöd från min far. Att han sen tycker att jag inte lyssnar på honom är en annan femma. 

Svensk Whiskyförmedling
Det är tydligt att Andreas är en man med mycket humor och som har en levnadsglad sida som jag tycker om. Han verkar ha lätt till skratt och det finns något positivt hos honom som smittar av sig. Vi kommer in lite djupare på hans bolag, Svensk Whiskyförmedling, och jag undrar vad han vill åstadkomma med bolaget:

– Själva idén bakom företaget är att erbjuda en tjänst till alla whiskyintresserade i Sverige dit de kan vända sig när de inte vet hur de ska göra, till exempel om de vill importera en flaska från utlandet, ta hem ett fat från Skottland, sälja whiskysamlingen de fått ärva mm. Ett alltäckande tjänsteföretag inom whiskysektorn brukar vi säga att vi är. Under de senaste åren har vi utvecklats i vår roll som oberoende buteljerare tack vare ett gott samarbete med flera whiskyklubbar som vi hjälpt med deras klubbuteljeringar, och där vi längs vägen knutit många fruktbara kontakter och samarbeten.

Jag undrar också vilka bolagets starka sidor är:

– Att vi älskar mötet med människor och att vi behöver göra vårt jobb varje dag för att få ihop till våra räkningar. Och att vi försöker sätta in vårt företag och våra tjänster i en modern kontext där sociala medier och internationell samverkan är grundpelare.

Chairmans Private Reserve
Det är tydligt att Andreas är en stolt företagsledare. Att han älskar sitt jobb och kontakten med människor som delar intresset för whisky blir tydligt under vårt samtal. Och han skiner upp lite extra så fort vi kommer in på hans egen whiskyserie som går under namnet Chairmans Private Reserve. Jag frågar hur framtiden ser ut för den uppskattade serien, och Andreas svarar stolt att han kommer fortsätta ge ut buteljeringar:

– Japp, vi kommer fortsätta leta efter guldkornen där ute. Just släppt nr 6 och 7, en Clynelish 17 år respektive Arran 18 år.  Kommer eventuellt även två stycken Glen Grant 1972 under sommaren om jag lyckas förhandla ner priset lite.  Så det ser spännande ut!

Framtiden
Detta leder oss in på hur framtiden ser ut för Svensk Whiskyförmedling. Andreas berättar att han ser företaget som en hjälp till alla intressenter, både privatpersoner och whiskysällskap, allt efter deras personliga behov. Sedan avslöjar han att man nu är beredd att gå ett steg längre, genom att utöka möjligheterna för alla whiskyälskare, att köpa unika buteljeringar:

-Vi kommer närsomhelst ha ”Grand Opening” för vår butik i Danmark, Whiskykällaren (klicka för länkning), som vi kommer driva tillsammans med fandandel.dk. Kommer att bli både en fysisk butik och webbutik som är registrerade distansförsäljare i Sverige, dvs det kommer att gå att beställa kvalitetswhisky direkt hem till dörren från butiken helt lagligt. Vi ombesörjer all betalning av svensk skatt och moms, så kunden beställer bara på nätet, precis om vilken annan sida som helst.

Andreas pratar gärna och länge om framtiden, och jag slås av att han har en livsgnista som smittar av sig. Samtidigt känns det som att hans brinnande intresse för whisky är som en vågskål till de personliga problemen med hjärtat. Han återkommer flera gånger till familjens betydelse och just det att han idag värdesätter de små sakerna i livet, de vardagliga stunderna, verkar även smittat av sig på hans företagande. Inte minst i de fina buteljeringar som han skakat fram är bevis för att jag framför mig har en man som värdesätter de minsta subtila detaljerna, även i en whisky.

Vi närmar oss slutet av intervjun och jag frågar om livet vid sidan av företagandet. Andreas återkommer till familjens betydelse:

– På min fritid umgås jag helst med min familj, bestående av frugan, en dotter på 4 år och en son på 5 månader. Vi har ett gemensamt intresse i mat och vin så vi tillbringar mycket tid i köket. Dessutom är vi gärna ute i skogen eller uppe på pappas fritidsställe i Hälsingland. Ska försöka komma igång med att spela golf igen, idrott var mitt liv fram till 22 års ålder, då knäproblem satte stopp. Men golf spelade jag fram till 2007 och hade då 3 i handicap. Saknar tävlingsnerven litegrann måste jag säga.

Om 10 år
En sista fråga hinner vi med, och jag spinner vidare på framtiden och frågar Andreas vart han är om 10 år?

– Då är jag vd för en grupp bolag alla knutna till familjeföretaget i dryckesbranschen och jobbar förhoppningsvis sida vid sida med min fru. Tillsammans styr vi hur våra dagar ser ut och kan ägna våra barn den tid och kärlek vi önskar ge dem.

Detta avslutar också vår intervju med Andreas Magnusson. Återigen lyser ögonen på honom när han berättar hur viktig familjen är för honom. Inte så konstigt kanske för en man som varit tvungen att genomgå de hjärtoperationer Andreas gjort. Men Andreas liv är också en påminnelse till oss alla – ta vara på dina nära och kära, njut av dagen och ha drömmar för framtiden!

Till sist: Fem snabba frågor till Andreas…
Bourbon- eller Sherrylagrad? Sherrylagrad om jag måste välja.
Bästa vardagswhiskyn? Glenfarclas 15 – funkar i alla väder.
Bästa whisky du smakat? Glenfarclas 1965 Family Cask Release 1.
Äldsta whiskyn? Mortlach Generations 70 år, några droppar ur en flaska Mackinlay glömde i isen på sydpolen. British Museum var tydligen inte helt nöjda över att vi fått smaka av den.
100-skalan eller 1-5? Whisky betygsätts för ofta och för högt, tycker 1-5 duger bra. Idag känns det som att all whisky betygsätts 83-93 på 100-skalan och vad är vitsen med det om inte hela skalan används?

Om ni önskar få kontakt med Andreas för hans tjänster rörande whiskyförmedling eller värdering nås han på mailadressen: andreas@whiskyformedling.se.

Länk till Svensk Whiskyförmedling för mer information.

 

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.