A slow train coming – The Explorer!

DSC_0462Då var det dags för den tredje utgåvan i serien The Early Days Collection från Box Destilleri, nämligen The Explorer.

En whisky som i huvudsak är bourbonlagrad mellan 3 år och tre månader och drygt fyra år. En blandning av tre fatstorlekar, 40- och 100-litersfat samt traditionella quarter casks på 130 liter. Den har alltså bra precis blivit myndig i whiskysammanhang. Precis som de tidigare utgåvorna The Pioneer och The Challenger är det frågan om mycket ung whisky. Mycket av smakbilden hos The Explorer beror på användandet av nyek (både svensk, ungersk och amerikansk) som bidrar med kraftfulla smaker. Dessutom har man denna gång använt sig av en större andel från ett rökigt recept (61 procent). Den har en alkoholhalt på 48,3%.

Som alltid när vi pratar whisky så är tiden och mognaden från ekfaten en mycket viktig faktor för att skapa en fyllig whisky. Därför har vi det senaste året fått oss en nyttig lektion av människorna på Box Destilleri att ålder på fat inte är hela sanningen bakom en god whisky. Det finns så mycket mer som påverkar, såsom destillatet, rostningen (kolning) samt valet av korn och jäst. Och här är det frågan om inte Box Destilleri är bäst i världen?

Första utgåvan i The Early Days Collection – The Pioneer – var ett sorts ”statement” där Roger Melander ville visa ett nuläge och en okonstlad och ren bild av Box första steg. Det var en ”naken” whisky som tydligt visade bilden av en banbrytare som tog sina första steg in i en okänd värld – naken och oförstörd.

The Challenger tog sedan vid, och med sina sherrytoner började man utmana oss whiskyälskare. Den stack ut på ett mer tydligt sätt. Försiktig men ändå utmanande.

Nu är det alltså dags för The Explorer och vi hoppades att man skulle tuffa till den lite gentemot sina föregångare. Och visst fick vi vad vi bad om, oj, oj, oj… Att det dessutom släpps 10.000 stycken av denna godbit, gör oss extra lyckliga, då de tidigare mindre kvantiteterna tyvärr gjorde att spekulanter mer eller mindre köpte upp stora delar av whiskyn för att antingen samla eller för att tjäna en hacka på. Nu måste det väl ändå vara dags för varje whiskyälskare att ha möjlighet att smaka och njuta av Box fantastiska whisky?

Jag hade förmånen att bli inbjuden av Box tillsammans med åtta andra underbara whiskybloggare förra helgen till en bloggarträff uppe i Ådalen (se längst ned i detta inlägg). Och vi var med om en blindprovning där The Explorer var en av de Boxwhiskysorter vi provade. Jag hade den på delad andra plats (faktiskt slagen av en orökig whisky lagrad på bourbonfat i 2,5 år… Alltså en omyndig whisky…).

DSC_0453

Flaskan:
Historien bakom utformningen av Box flaskor är att några dykare hittade en flaska inte långt från destilleriet, ute i Ångermanälven. Roger gillade formen och valde att använda den som modell för destilleriets buteljer. Han ändrade endast en aning i halsen från originalet. Snygg och robust flaska som skickar ”tuffa” signaler och vi gillar den verkligen!

Doft:
Kent: Redan när jag häller upp min lilla dram, börjar rökigheten slåss med molekylerna i rummet. Rökigheten är så tydlig att jag nästan kan se och ta på den. Men efter att jag låtit den luftas 15-20 minuter så har rökigheten balanserat sig och när jag närmar mig glaset igen känner jag en varm söt inbjudande doft. I varje sniffning träder nya söta frukter och bär fram i mängder, såsom päron, äpplen, apelsiner, mango och hallon. Det finns en tydlig nyans av Ahlgrens bilar och hallonbåtar som är otroligt angenäm. Vaniljen vill också vara med och leka och allt omsluts av en härlig rökighet. I mina näsborrar är detta ljuvligt och helt underbart. This is my kind of party!

Beppe: Svartpeppar, rök och vanilj är det första som slår emot mig. Efter ett tag när whiskyn luftats lite känner jag söta fruktdofter, gummi, glödande kol och kanske anar jag lite viol. Det här känns som en betydligt äldre whisky än det faktiskt är.

Smak:
Kent: Det här är en lurig whisky! Den upplevs först len och inbjudande. För att sedan daska till dig med en råhet som överraskar. De fruktiga tonerna spelar initialt en härlig symfoni på min tunga och det finns en söthet som omsluter frukterna. Är det äppelpaj jag känner? Eller är det kanderade päron? Och helt plötsligt i avslutet kommer eken och rökigheten fram mer och den blir lite tuffare. Lite mer hårdrock. Rökigheten och pepprigheten bär de fruktiga godistonerna i sina rökmoln. Härligt! Eftersmaken är kanske i kortaste laget och tämligen torr, men den är absolut behaglig med sin askighet och kvardröjande fruktighet. Like!

Beppe: Rökig vanilj och svartpeppar, hallon och frukter, ett uns lakrits tycker jag mig känna. Med lite vatten så kommer frukten och vaniljen fram mer. Ett underbart avslut där jag anar lite nötter

Betyg:
Kent: Denna whisky är otroligt komplex och jag skulle kunna sitta i timmar och hitta nya dofter och smaker hela tiden. Det är tydligt att Box Destilleri är något på spåret, eller som Hasse Nilsson brukar säga ”There’s a slow train coming”. Och visst har han alldeles rätt vår käre Hasse. När ett destilleri kan ge ut en whisky som precis nått myndighetsåldern som doftar och smakar så här komplext – vart kommer det då att sluta? Hur man om bara 6 månader skall kunna slå detta, vid slutbuteljeringen av The Early Days Collection, det förstår jag inte… Men som alltid när Roger Melander lurar bakom gardinen, så kan vi vara övertygad om att han kommer lämna denna tidiga serie med ett tydligt meddelande till oss (The Messenger): Tåget närmar sig stationen! Jag ger The Explorer ett så pass högt betyg som 7,3 vilket lägger den gott och väl inom epitetet ”Delikat” – och längtar redan efter att införskaffa mig en eller två flaskor vid releasen den 5 juni klockan 10!

Beppe: Det är bara att ta av sig hatten och buga sig för Box destilleri. Detta är en otroligt bra whisky, den i särklass bästa Svenska whisky jag druckit. Om Box kan få fram detta på drygt fyra år så kan jag tänka mig att de kommer att tillhöra toppskiktet i världen när de kan få fram 10-12 åringar. Betyget får bli 7,5 för det är verkligen en delikat whisky. Jag vill ha mer!

box_explorer_facebook-2048x1040-695x352

Vill du också prova The Explorer innan den släpps på systembolaget den 5 juni? Klicka här

 

Läs gärna våra vänners bloggar och deras syn på Box Destilleri och whisky: Tjeders Whisky, PEAT.SE, Änglarnas andel, TasteNote, SamuelWhisky och Veckans FredagsWhisky – där de två första redan har recenserat The Explorer!

3 tankar på “A slow train coming – The Explorer!”

  1. Tack för en fin text, Kent! Efter de här smaknoterna är det ju ännu mer bombsäkert att jag ska införskaffa ett par buteljer 5 juni – jag måste tillbaka och leta hallon, Ahlgrens bilar och kanderade päron! Jättekul att läsa detta.

    Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.